Placa se, a curi na sve strane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na kucne adrese žitelja Valbandona ovih su dana pocele pristizati uplatnice naknada za uredenje voda za stambeni prostor. U poslanim obavijestima Hrvatske vode podsjecaju mještane na njihove obveze u ovoj godini te upozoravaju da na nepravodobno placeni odnosno neplaceni iznos naknade za uredenje voda obveznik duguje i kamatu u skladu s odredbama Zakona o kamatama.

Dospijece ovogodišnjih uplatnica usred gotovo svakodnevne borbe s poplavom u svojim dvorištima i podrumima izazvalo je opravdano ogorcenje stanovnika opcine Fažana, posebice mještana Valbandona koji su umjesto rješenja problema, za koji vec godinama izdvajaju novac, dobili - vrece pijeska, kojima štite poplavljene podrume oko velike vale i prizemlja pred bujicama u ulicama Ulika i Lavanda.

Naknada za uredenje voda placa se na poslovne i stambene prostore, izgradeno i neizgradeno zemljište, objekte komunalne infrastrukture, na sportske objekte i tako dalje, a sredstva se koriste na vodnom podrucju na kojem je naknada ostvarena. Drugim rijecima, prikupljeni novac na raspolaganju je Opcini Fažana, a trebao bi se koristiti za financiranje strucnih, administrativnih i drugih poslova upravljanja vodnim sustavom koji imaju obilježja javnih službi.

Takoder, ono što je najvažnije, od te se naknade financiraju i pripremaju planovi za obranu od poplava i leda, planovi za zaštitu od erozija i bujica, redovno tehnicko i gospodarsko održavanje vodotoka, tehnicko i gospodarsko održavanje melioracijskih sustava za odvodnju i za navodnjavanje te upravljanje meliorizacijskim sustavima.

Osnovica za izracun naknade za uredenje voda je cetvorni metar nekretnine, a visinu naknade uredbom odreduje Vlada RH. Prema toj uredbi, primjerice, visina naknade za poslovne prostore namijenjene za obavljanje gospodarske djelatnosti iznosi 1,05 kuna mjesecno po metru cetvornom, za neizgradeno gradevinsko zemljište naknada iznosi pola kune, a za stambeni prostor 20 lipa po kvadratu mjesecno.

Prema tome, prosjecno kucanstvo u Valbandonu sa stotinjak metara cetvornih stambenog prostora godišnje placa 240 kuna za uredenje voda, a pomnožimo li taj iznos s nekoliko godina unatrag vidljivo je da novca koji bi trebao ublažiti probleme mještana s poplavama itekako ima.

Gdje je taj novac završio i na što se dosad utrošio? Zasad je tek poznato da je Opcina za obranu od poplava kupila 500 vreca pijeska te da se krenulo u iskapanje kanala u Uliki i Lavandi.

Nacelnica Ada Damjanac nedavno je izjavila da je odluceno da se naprave širi kanali u spomenutim ulicama da bi voda brže otjecala, isticuci da je zapravo to pravi razlog nabujale podzemne vode nakon obilnih kiša. Takoder, kazala je da je poplavama ugrožena cijela južna Istra te da zapravo nitko ne zna kakvi su tokovi podzemnih voda.

O tome cemu onda naknada za uredenje voda cija bi se sredstva u pravilu trebala iskoristiti upravo za tu problematiku te što se dosad napravilo i(li) cekalo - ni rijeci.


Podijeli: Facebook Twiter