Playboyeve zečice, golferi i wahlburgeri dolaze u Tar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo državne imovine najavilo je jedan od najvažnijih koraka za početak izgradnje 
projekta golf resorta Larun u općini Tar-Vabriga. Nakon godina oklijevanja, raspisat će se natječaj za prodaju državnog zemljišta potrebnog za golf resort, kako bi investitori mogli započeti s radovima.

"U tijeku je priprema javnog natječaja za osnivanje prava građenja i prodaju nekretnina u obuhvatu projekta golf Larun resort", poručili su iz Ministarstva državne imovine na upit Glasa Istre.

- Odradili smo, u suradnji s općinom, urbanistički plan i studiju utjecaja na okoliš. Došli smo do pravomoćne lokacijske dozvole i sad smo došli do otkupa dijela državnog zemljišta i koncesije, što se ne može riješiti bez javnog natječaja. Mi smo sad vlasnici 
cjelokupnog privatnog zemljišta potrebnog za resort, tako da sad moramo pristupiti otkupu državnog zemljišta. 
Imamo i lokacijsku dozvolu, a Općina će uskoro podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu. Planiramo početak izgradnje za proljeće iduće godine, objašnjava Miroslav Vukušić iz tvrtke Histria Fecunda koja se već godinama bavi razvojem tog projekta.

Načelnik općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić kaže da je projekt od velikog značaja za 
općinu.

Sjajna suradnja

- Napravili smo maksimalno koliko smo mogli s naše strane i općini Tar-Vabriga to je od 
najveće važnosti. Projekt je važan i za Istarsku županiju, kao i za cijelu zemlju, ističe Stojnić.

- Razvoj projekta nije bio lagan - dosad je prošlo dvanaest godina. Ali, imali smo podršku iz Ministarstva turizma, Državnog ureda za upravljanje državnim nekretninama i drugih institucija. S općinom Tar-Vabriga imamo sjajnu suradnju kroz sve ove godine, potvrđuje Miro Vukušić i dodaje: "Operator golf resorta bit će jedna američko-kineska tvrtka, imamo licencu za prvi ekskluzivni Playboy klub u Europi, te smo u suradnji s američkim 
glumcem Markom Walhlbergom koji će u našem resortu otvoriti jedan od svojih fast food restorana - Wahlburgers."

- Ekipa profesionalaca brine o projektu Larun i svi smo pridonijeli budućem uspjehu projekta koji će zaposliti najmanje tristo ljudi. Usto, prosperirat će mali broj privatnih firmi, obrta, kao i javna poduzeća. 

Otvaranje resorta je krajem 2020. ili početkom 2021. godine, poručuje Vukušić.

Javnosti je poznato da projekt golf resorta Larun u općini Tar-Vabriga obuhvaća 128 hektara zemljišta sportsko rekreacijske namjene koje se nalazilo ili se još uvijek nalazi u vlasništvu Općine, privatnika ili Republike Hrvatske. Sa sjeverne strane, područje resorta ograničeno je uvalom Santa Marina, a s juga se nalaze uvale Červar Porat i Porto Vecchio.

Istočna granica resorta je županijska cesta Poreč - Novigrad.

Akademija, hotel, vile

Planirana je izgradnja golf igrališta s 18 rupa, klupske kuće te dva vježbališta. U projektu je i golf akademija, hotel i vile za smještaj gostiju. Za igralište i vježbalište predviđeno je 93 hektara terena, a hotel i smještajne kapacitete od maksimalno 1.200 ležajeva 16,2 hektara, dok se na 16 i pol hektara nalaze maslinici i zaštićeni arheološki nalazi 
iz rimskog doba.

Stručnu studiju golf projekta Larun izradila je Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog 
fakulteta u Zagrebu, koja je svojedobno, u procesu predstavljanja resorta javnosti, objasnila da je "cilj izgraditi sportsko-turističku destinaciju najviše kategorije, skladno ju uklopiti u okoliš uz maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije". Za svoje potrebe, golf resort trošit će 1.913 prostornih metara vode dnevno, odnosno 55 tisuća mjesečno u ljetnim mjesecima za navodnjavanje zelenih površina, 456 za sanitarne potrebe smještajnih kapaciteta i 864 za protupožarnu zaštitu. Planirano je da se tijekom ljeta koristi voda iz akumulacijskih jezera koja bi bila pročišćena. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter