Pjongjang za nuklearne pregovore bez uvjeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja je porucila ruskom pregovaracu u posjetu u Pjongjangu da je spremna za nastavak pregovora o svom nuklearnom programu obogacivanja uranija unutar skupine šest zemalja, izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA.

"Sjeverna Koreja je spremna ukljuciti se u pregovore šestorice bez ikakvih uvjeta", istice sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova. Sjever "nema ništa protiv da se razgovara o njegovu programu obogacivanja uranija", rekao je glasnogovornik ministarstva, a prenijela je KCNA, nakon susreta sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandrom Borodavkinom. Borodavkin je od petka do ponedjeljka boravio u Pjongjangu, gdje se sastao s ministrom vanjskih poslova Pak Ui-Chunom i drugim celnicima komunistickog režima, po informacijama južnokorejske agencije Yonhap.

U šesteroclanim pregovorima o denuklearizaciji Sjeverne Koreje sudjeluju dvije Koreje, Rusija, Sjedinjene Države, Japan i Kina.

Pregovori kojima je pokrovitelj Kina, na mrtvoj tocki su od prosinca 2008. Pjongjang se službeno povukao iz pregovora u travnju 2009., mjesec dana prije nego je izveo svoj drugi nuklearni pokus. Sjeverna Koreja je u studenome 2010. objavila i da ima tvornicu za obogacivanje uranija i dosad je proizvodila svoje bombe s plutonijem.


Podijeli: Facebook Twiter