Pjongjang se nikad nece odreci prava na lansiranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja se nikad nece odreci prava na lansiranje civilnog satelita, izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA, dok nekolicina zemalja poziva Pjongjang da preispita svoju odluku o lansiranju satelita najavljenom za sredinu travnja, usprkos rezolucijama Ujedinjenih naroda.

"To je legitimno pravo suverene države i bitna etapa u gospodarskom razvoju", istice KCNA, prenoseci izjave komunistickog režima. U tom priopcenju KCNA-e, Sjeverna Koreja istice da je pozvala americku NASA-u da pošalje svoje strucnjake (na lansirni poligon) kako bi se svojim ocima mogli uvjeriti u mirnodopsku narav lansiranja našeg satelita.

Pjongjang je nešto ranije bio objavio da je pozvao strane novinare i strucnjake - ne spomenuvši NASA-u - da nazoci toj operaciji planiranoj izmedu 12. i 16. travnja, kojom ce se obilježiti sto godina od rodenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kima Il-sunga.

Ova izjava iz Pjongjanga dolazi u casu kada je njezin južni susjed i zakleti neprijatelj Južna Koreja domacin susreta na vrhu na temu sigurnosti nuklearnog materijala radi sprjecavanja nuklearnog terorizma.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici sumnjaju da je rijec o prikrivenom lansiranju rakete usprkos rezolucijama UN-a koje Sjevernoj Koreji zabranjuju nuklearne i balisticke pokuse.


Podijeli: Facebook Twiter