Pjongjang ponovo pokreće nuklearni reaktor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja je u utorak označila novu etapu u sukobu s međunarodnom zajednicom najaviši da će ponovo pokrenuti nuklearni reaktor koji je zaustavila 2007., i to usprkos rezolucijama UN-a kojima joj se zabranjuje bilo kakav nuklearni program.

Sjevernokorejski režim, gluh na opetovane pozive Sjedinjenih Država i Južne Koreje, zaredao je s najavama i činima kojima provocira otkako je u prosincu uspješno lansirao raketu, što se smatra pokusnim ispaljivanjem balističke rakete, a u veljači je izveo treći nuklearni pokus.

Sjeverna Koreja, kojoj je UN-ovo Vijeće sigurnosti uvelo nove sankcije, ne odustaje od naoružavanja, nego je, naprotiv, poništila primirje potpisano sa Seulom i na koncu je proglasila "ratno stanje" s Jugom, 60 godina nakon završetka rata između dviju Koreja. Napokon, Sjever je u utorak rekao da "preuređuje i ponovo pokreće" sve instalacije u nuklearnom kompleksu Jongbjonu, među kojima je i postrojenje za obogaćivanje uranija i reaktor snage pet megavata.

Izrazi kao što su "preuređenje" i "izmjena" stanovite opreme u Jongbjonu potiče bojazan da bi se ona mogla, ako već nije, pretvoriti u postrojenje za obogaćivanje na kojemu će se proizvoditi uranij za vojne potrebe. Mnogi promatrači smatraju da Sjever već niz godina obogaćuje uranij na tajnim postrojenjima. U takvim prilikama, Washington i Seul su već više puta upozorili Pjongjang zaprijetivši da će snažno odgovoriti na svaku "provokaciju".

Pentagon je u ponedjeljak izvijestio da je uz južnokorejsku obalu rasporedio razarač koji može presretati rakete.

USS Fitzgerald koji je nedavno sudjelovao u vojnim vježbama, poslan je na jugozapad Korejskog poluotoka umjesto da se vrati u matičnu luku u Japanu, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman. Razarač je raspoređen iz "opreza" i nudi više mogućnosti za proturaketnu obranu, bude li ona nužna, dodaje taj izvor.

SAD je u ponedjeljak objavio da je rasporedio 'nevidljive' lovce F-22 u okviru američko-južnokorejskih manevara koji upravo traju, kao i svake godine, ali ovaj put u veoma napetim prilikama. Južnokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-se treba se u utorak u Washingtonu sastati s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem kako bi razgovarali o porastu napetosti na poluotoku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter