Pjongjang objavio video nuklearnog napada na Washington

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Sjeverna Koreja je u subotu objavila propagadnu snimku simuliranog nuklearnog napada na Washington i zaprijetila Južnoj Koreji "vojnim napadom" zbog klevete upućene sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu.

"Posljednja prilika", četverominutni video kojeg je objavio Pjongjang pokazuje nuklearnu raketu ispaljenu iz podmornice koja razara Washington i zatim američku zastavu u plamenu. Na kraju videa raketa izranja iz oblaka, vraća se na zemlju i pada ispred Lincoln Memoriala, spomenika u počast 16. američkog predsjednika u Washingtonu. Capitol Hill, sjedište Kongresa, eksplodira i na ekranu se pojavljuje poruka "Ukoliko se američki imperijalisti pomaknu za milimetar u našem smjeru, odmah ćemo ih napasti  našom nuklearnom snagom".

Sjeverna Koreja je i ranije objavljivala slične video snimke, među kojima 2013. kada je na meti bila Bijela kuća, kao i eksplozija Capitol Hilla.

Nakon četvrtog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje 6. siječnja, ozračje se jako pogoršalo, a Kim Jong-un prijeti novim nuklearnim pokusima i lansiranjem raketa u odgovoru na vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Topništvo sjevernokorejske vojske je u subotu postavilo "ultimatum" južnokorejskoj predsjednici Park Geun-hye i zahtijevalo da se ispriča nakon izjava u Seulu o potrebi dekapitiranja Sjeverne Koreje.

"Ukoliko izdajnica Park Geun-Hye i njezina banda ne odgovore, topništvo dugog dometa korejske vojske će pokrenuti bespoštednu vojnu akciju", prema priopćenju službene novinske agencije Sjeverne Koreje KCNA.

Južnokorejski aktivisti su u subotu uputili 50.000 letaka pomoću tri velika balona s terena blizu grada Paju, blizu sjevernokorejske granice kako bi obilježili obljetnicu torpediranja južnokorejske korvete Cheonan 2010. godine, kada je poginulo 46 južnokorejskih mornara. (H)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter