Pjongjang nastavlja s nuklearnim naoružavanjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja je u subotu službeno odbacila rezoluciju Vijeća sigurnosti UN kojom se zahtijeva okončanje njezinog programa razvoja nuklearnog oružja, najavljujući opiranje međunarodnim sankcijama i nastavak nastojanja da postane nuklearno naoružana država.

Vijeće sigurnosti u petak je jednoglasno nametnulo nove sankcije Sjevernoj Koreji, pooštravajući financijska ograničenja i kontrolu prijevoza zabranjenog tereta.

Kina, jedini veliki saveznik režima u Pjongjangu, želi da se sankcije u cijelosti provedu. Sankcije su nalik na one koje se primjenjuju protiv Irana, za koje zapadni dužnosnici kažu da su iznenađujuće uspješne.

Peta rezolucija od 2006. godine usmjerena na zaustavljanje nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje, podudara se s velikom eskalacijom napetosti na Korejskom poluotoku nakon trećeg nuklearnog pokusa Pjongjanga, izvedenog 12. veljače.

"DNR Koreja, kao što je to činila u prošlosti, žestoko osuđuje i potpuno odbacuje 'rezoluciju o sankcijama' protiv DNR Koreje, proizvod neprijateljske američke politike prema njoj", rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju.

"Svijet će jasno vidjeti učvršćenje trajne pozicije DNR Koreje kao države koja ima nuklearno oružje i lansira satelite, kao rezultat američkog poticanja Vijeća sigurnosti UN-a na donošenje rezolucije", dodaje se u priopćenju.

Sjedinjene Države upozorile su u petak Sjevernu Koreju da ništa neće postići ponavljajući prijetnje i provokativne akcije, već će se samo gurnuti dublje u međunarodnu izolaciju.

"Sjedinjene Države i naši saveznici su spremni rješavati svaku prijetnju i stvarnu situaciju koja se događa u svijetu. Mi smo svjesni što se događa. Imamo važna partnerstva u tom dijelu svijeta", rekao je u petak američki ministar obrane Chuck Hagel uoči posjeta Afganistanu.

Prkoseći međunarodnim upozorenjima, Sjeverna Koreja je u veljači izvela treću nuklearnu probu, detonirajući napravu veće udarne snage od one upotrebljene kod prethodnog testa 2009. Također je ustvrdila da je ostvarila napredak u minijaturiziranju atomske bombe, što je ključni preduvjet pri izradi bojeve glave za balističke projektile.

Sjeverna Koreja optužila je SAD da koristi vojne vježbe u Južnoj Koreji kao polazište za nuklearni rat i u utorak je objavila da ukida primirje s Washingtonom, s kojim su završena neprijateljstva u Korejskom ratu 1950-1953.

Dvije Koreje su tehnički i dalje u ratu, jer je njihov trogodišnji sukob završio primirjem, a ne formalnim mirovnim sporazumom.

Oružane snage Južne Koreje i SAD-a provode velike vojne vježbe do kraja travnja. Sjeverna Koreja također priprema velike vojne vježbe, koje će se održavati u cijeloj zemlji. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter