Pjevati je njihova radost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji Cantate Croatia, cetvrti Medunarodni festival zborova završio je koncertom u Domu hrvatskih branitelja. Skoro svi zborovi koji su dva dana nastupali u Puli i Fažani okupili su se opet te koncert završili zajednickom izvedbom pjesme "Sliku mile Istre naše" Ivana Matetica Ronjgova. Za tu izvedbu bina je bila pretijesna pa su svi clanovi zborova, njih više od 200 iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Norveške zauzeli i prostor ispred nje dok je dirigirala Orietta Šverko.

Nastupila su tri zbora iz Pule i okolice i to ženski zbor i mandolinisticki sastav KUD-a Lino Mariani iz Pule, Mješoviti zbor Zajednice Talijana iz Šišana i Mješoviti zbor crkve svetih Kuzme i Damjana iz Fažane.

Puljani su se pod vodstvom Šverko i Ivana Štekara predstavili s lokalnim pjesmama, slicno kao i Šišanci koji su jednu skladbu Bruna Viana posvetili svom dragom Šišanu. Njima je dirigirala Franca Moscarda, a uz prvu skladbu glasovirsku pratnju pružila Arabela Viškovic Grabrovic. Fažanci kojima dirigira Mondina Gavocanova su se pak posvetili duhovnim skladbama izvevši "Koral" Marka Poklepovica i "Gospe ribara težaka" Nikše Krpetica.

Iz Slovenije je došao mješoviti zbor KUD-a MePZ "Dr. Bogdan Derc" Pedijatrijske klinike Ljubljana pod dirigentskom palicom Vencela Zadraveca. Ženski zbor Sanderfjord Internasjonale Damekor dolazi iz norveškog Sandefjorda, blizu granice sa Švedskom, Najvece oduševljenje izazvao je nastup Gauverbands-Chor der Heimatvereinigungen iz Salzburga pod vodstvom Erwina Angerera ciji je moto "Pjevati je naša radost".





Program je na nekoliko jezika vodio poznati bariton Ronald Braus koji je na pocetku i zapjevao Figarovu ariju iz "Figarovog pira" uz glasovirsku pratnju Tatiane Šverko.

Festival je zapoceo u subotu nastupima u crkvi svetog Franje i Circolu u Puli koji su takoder bili vrlo uspješni, a nastavak je bio u nedjelju ujutro na misama popracenim liturgijskim pjevanjem, opet u Franjevackom samostanu i nakon toga u crkvi u Fažani. Spomenimo i da je prvu vecer u crkvi sv. Franje nastupio i ženski zbor župe Gospe od mora iz Pule.

Cantate Croatia 2012 organizirali su udruga Music & Friends, koju u Hrvatskoj zastupa Marco Polo Tours iz Rovinja a pod pokroviteljstvom Turisticke zajednice Grada Pule. (Napisao i snimio Mladen RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter