Pjevanje u zboru je najbolja psihoterapija

S Roženicama je osvojila niz priznanja (Arhiva)
S Roženicama je osvojila niz priznanja (Arhiva)

Na nedavnom Međunarodnom simpoziju o korusologiji, multidisciplinarnoj znanosti o zborskoj glazbi Ars Choralis, održanom u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa, dugogodišnjoj dirigentici pazinskog Mješovitog pjevačkog zbora Roženice, Ines Kovačić Drndić, dodijeljena je titula maestra mentorica, zajedno s još pet dirigenata iz Hrvatske i jednim iz SAD-a. Ova je titula u glazbenom svijetu vrlo prestižna, budući da ju dodjeljuje stručna organizacija profesionalnih dirigenata, a prvi dojam pazinske dirigentice bio je iskreno iznenađenje, jer nije ni znala da je predložena, a odmah zatim i ponos što je struka prepoznala njezin višegodišnji umjetnički rad.

Dvije paralelne karijere

Ines Kovačić Drndić vodi dvije paralelne karijere, poslovnu i glazbenu. U onoj poslovnoj diplomirala je na Odsjeku za turizam pulskog Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", a na pulskom Sveučilištu upravo završava magistarski studij i sprema se upisati doktorat. Istodobno, zadnjih deset godina radi na poslovima asistenta direktora operacija i voditelja projekata u rovinjskoj turističkoj tvrtki Maistra. Glazbenu karijeru pak gradi otkad je diplomirala glazbenu umjetnost na pulskom Filozofskom fakultetu, nastupa kao solo pijanistica i pjeva u različitim zborovima.

Na jednom od nastupa zapazio ju je maestro Nello Milotti, tada dirigent nekoliko istarskih zborova, među kojima i pazinskih Roženica, pa ju je pozvao da mu bude korepetitor. Tada je uz studij klavira počela učiti i zborsko dirigiranje, te je nakon povlačenja maestra Milottija, 2002. godine postala dirigentica i umjetnička voditeljica pazinskih Roženica. Kraće je vrijeme vodila i mješoviti pjevački zbor Sokol iz Buzeta.

- Moje iskustvo u radu s amaterskim zborovima u Istri, kao i međunarodna suradnja s drugim zborovima, dokazuje mi kako je Istra vrlo muzikalna regija, ljudi su naučeni na rad i disciplinu i spremni na odricanja, a jako cijene zajedništvo, timski rad i uspjeh. Posebno me ispunjava rad s amaterima i praćenje njihovog napretka, jer u najčešćim osobinama amaterizma svakako se nalaze društvenost i istinska ljubav za pjevanjem. No istovremeno, što više pjevač širi repertoarski horizont i usavršava vokalnu tehniku, on je sve spremniji dati visokokvalitetan zvuk koji je, što je jako zanimljivo, vrlo plemenit, topao i poseban, kaže Ines Kovačić Drndić.

Kao nositeljici u nas još vrlo rijetke titule maestre mentorice, u budućnosti joj se otvaraju nove mogućnosti. Titula joj daje pravo da na stručnim simpozijima, koje je i dosad redovito pratila, nastupa i kao predavač ili da bude članica žirija na domaćim i međunarodnim natjecanjima i festivalima zborske glazbe. Pruženu priliku želi iskoristiti i pomnijim bavljenjem korusologijom, znanošću koja se bavi pjevačkim tehnikama i proučavanjem glasa s medicinskog aspekta, umijećem dirigiranja, pa sve do proučavanja zborova kao socijalnih grupa. Ovo potonje joj je možda i najzanimljivije, jer i njezini pjevači govore da im je zborsko pjevanje najbolja psihoterapija te da je savjet da se pridruže zboru često najuspješniji savjet za sreću koji su ikada dobili.

U zboru učiš slušati druge

- Pjevanje je oduvijek bilo izvor radosti, spona između ljudi, snažna ozdravljujuća snaga i ravnoteža za čovjeka. Kada sjedinimo naše glasove u pjesmi, mi produbljujemo veze s našim bližnjima, ali i sobom. Pjevanje u zboru ne samo da uči čovjeka da bolje čuje, nego ga uči slušati, a znati slušati drugog čovjeka velik je korak u društvenom prilagođavanju, kaže ova mlada, darovita, inovativna i cijenjena pazinska dirigentica.

Više od tisuću umjetnika na FAKS-u

S pazinskim Roženicama je kao dirigentica postigla velike uspjehe: među ostalim, osvojili su posebnu nagradu na državnom susretu pjevačkih zborova 2014. u Novigradu te zlatnu plaketu na međunarodnom festivalu Chorus Inside Croatia iste godine u Rovinju, gdje je Kovačić Drndić dobila i priznanje za najboljeg dirigenta festivala. Na svom radnom mjestu u turizmu također se bavi kulturnim projektima, poput organizacije Festivala amaterskog kulturnog stvaralaštva (FAKS), koji okuplja amaterske zborove, puhačke orkestre i kazališne skupine, a ove bi godine u svibnju i prvoj polovici lipnja trebao okupiti više od tisuću umjetnika iz različitih zemalja. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter