Pjevala se pjesma punih pet sati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Punih pet sati potrajao je klapski mega spetakl "Najbolje od Istre i Dalmacije", na kojem su nastupile istarske klape Pinguentum i Motovun i Vinko Coce te najpopularnije dalmatinske klape Maslina i Tomislav Bralic & Intrade. Publika se nije razilazila, pogotovu stoga što je posljednja nastupila zadarska klapa Intrade. Dapace, u sitnim nocnim satima pjevalo se i tražio dodatni bis. I u Rovinju je tako potvrden fenomen klapa, koje su posebno približavanjem glazbenoj pop formi postale i ostale najpopularnijim glazbenim žanrom.

Pod vodstvom neumornog baritona Tomislava Bralica klapa Intrade je izvela svoje mnogobrojne klasike, a publiku je najviše oduševila skladba "Zora bila" s posljednjeg albuma, koja je izvedena nekoliko puta i u više verzija. Ocito je da je Braliceva energija i smisao za komunikaciju s publikom, skladno pjevanje sa nekoliko solista te moderan zvuk sa gitarom i sintesajzerom prava formula kojom je klapa Intrade osvojila publiku svih generacija.

U Rovinju je dobro primljena i šibenska klapa Maslina. Šibencani, koje je u orbitu izbacio najveci klapski hit "Da te mogu pismom zvati", predstavili su se presjekom svoje karijere izvodeci širok repertoar predstavivši i pjesme s novog albuma "Vitar s mora".



Iskusni Šibencani su glazbeni perfekcionisti. Samo tako za razliku od drugih mogu nastupati samo sa pet pjevaca, koji bi svaki za sebe mogli biti solisti. Dodatnu im snagu daje mandolinski orkestar s pet sviraca, koji klapi daje istinsku izvornu boju prvih dalmatinskih vokalno-glazbenih ansambala. Maslina nije zaboravila korijene dalmatinske pisme, pa je izvela i nekoliko klasika.

Simpaticni tenor Vinko Coce, proistekao iz dalmatinskog klapskog miljea, raspjevao je publiku izvedbama svojih najvecih uspješnica. Izveo je i nekoliko pjesama posvecenih svom Trogiru, a buduci da je u Istri i globalno poznatu napolitansku "O sole mio". Nastup je završio potpurijem najpoznatijih dalmatinskih pjesama. Što znaci iskusni profesionalac pokazala je nezgoda sa klavijaturama. Glazbeni trio Tri galeba, koji je pratio poznatog pjevaca, imao je tehnickih probleme sa jednim od dva sintezajzera, ali Coce uz duhovite dosjetke nije prekidao nastup.



Rovinjcima su se predstavile i dvije istarske klape koje postižu najvece uspjehe na festivalima. Pinguentum je nakon brojnih nagrada za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izricaja pobjedio na Festivalu klapa Istre i Kvarnera, a s titulom najbolje istarske i kvarnerske klape finalist je i ovogodišnjeg Omiša, što pokazuje da je dostigla zavidnu kvalitetu. Na koncertu je izvodila popularne istarske i dalmatinske pjesme priredene za klape.

Klapa Motovun se uz nekoliko klapskih evergreena predstavila obradama pop pjesama. Ova je klapa poznata po obradama najpoznatijih balada Parnog valjaka, a za Rovinjce su iznenadenje bile obrade uspješnica njihovog sugradanina Tonyja Cetinskog. Izvrsno im je legla obrada balade legendarnog kanadskog kantautora i pjesnika Leonarda Cohena "Hallelujah".

Maratonski koncert je održan na otvorenom rukometnom igralištu Pod lipama, na kojem su pred tridesetak godina, ljeti nastupale najpoznatije pop i rock grupe ex Jugoslavije. S novom tribinom i dodatnim stolicama pokazalo se pogodnim za održavanje ovakvih spektakala.


Podijeli: Facebook Twiter