Pjesništvo blisko stanjima duše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog je mjeseca iz tiska izašla druga po redu samostalna knjiga Rovinjke Vesne Milan. Nakon prvijenca "Svitac u voku", u drugoj zbirci pod nazivom "Putujem mislima", autorica je objedinila pjesme nastale tijekom niza godina pisanja.

O višestruko nagrađivanoj autorici, među kojima i prve nagrade za haiku poeziju, Delnice 2014. godine i godinu dana ranije također prve nagrade za Naj pismo u Velikoj Gorici, autorica predgovora Vanesa Begić zapisala je da Vesna Milan kreira čitav niz godina, a da upravo ovom pjesničkom zbirkom bilježi značajan pomak u kvaliteti.

- Vidljivo je da je autorica pažljiva promatračica društva oko sebe, da suptilnim književnim potezom uspijeva zabilježiti razne društvene i karakterne promjene koje se događaju oko nje, odnosno oko svih nas. Nisu to uvijek kritike, to su i konstatacije, gdje je autorica ponekad ironično, a ponekad jednostavno prepušta čitateljima da donesu svoje zaključke, piše Begić, dodajući kako se u se u Vesninim stihovima nalaze društvene metafore, odnosno metafore o društvu, kao i priče u stihovima o ljubavi, boli, radosti i tuzi, u kojima autorica nije uvijek nužno homodijegetski lirski pripovjedač, odnosno da između autorice, pjesničkog "lica" i subjekta ne postoji uvijek i nužno znak jednakosti.

- Pisanje kod ove autorice možda ponekad ima i terapeutsku funkciju, ali vidljivo je da je za nju pisanje velika ljubav, strast, dio života. Svakako je pohvalna činjenica da autorica radi na svom pjesničkom rukopisu i da stalno pokazuje napredak što se tiče kvalitete. To je iskonsko pjesništvo blisko stanjima duše, daleko od raznih strujanja s post prefiksima, zaključila je Begić, dodavši i da u ovoj zbirci autorica ulazi u razne tematske i interesne sfere - od klasične ljubavne poezije, introspekcije, solilokvija, stihova vrlo bliskih epistolarnoj formi u kojima nastaje njezin intimistički dnevnik suza, smijeha, boli i radosti.

Sama autorica istakla je da se knjiga sastoji od 67 pjesama u pet poglavlja: Putujem mislima, Prve kapi jesenje rapsodije, Mogla bih letjeti, Ne žuri odrasti i Zvijezdo odabrana. Čitajući Vesnine pjesme i sama osjećam da autorica piše o svemu što je dotakne i izazove emociju, jednostavno, Vesna Milan komunicira pišući. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter