Pjesnikov pošip

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Pošip Intrada
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vinarija Krajancic
Lokacija: Cara, otok Korcula
Temperatura serviranja: 10 - 12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Ocjena: 8,5 /10
Cijena (mpc): 105 kn (Cicibela Rovinj)

Kad sam u veljaci odlucio posjetiti Pelješac i Korculu, nisam ni slutio da me tamo ocekuje zima kakvu ovaj kraj nije vidio vec dugo. Tako smo posjet legendarnoj lokaciji Dingac morali odgoditi za sljedeci dan, jer je snijeg blokirao cestu izmedu Orebica i Potomja, te smo se odlucili posjetiti jednog od najboljih proizvodaca vina na Korculi, osebujnog pjesnika i vinara Luku Krajancica.

Imao sam zadovoljstvo uživati u nekoliko njegovih pjesmica koje je sam izveo i bio sam impresioniran stilom i dijalektom koji je jako slican onom jugoistocne Istre. Luka je poznat po Pošipu Intrada, no iz podruma vinarije Krajancic na tržište izlazi još nekoliko tipova pošipa: Sur lie, Opera, Ježina te Plavac mali. Vinogradi se nalaze u poznatom Carskom polju, koje je sa susjednim Smokvickim poljem "Grand Cru" za pošipe na Korculi.

Vinarija Krajancic smještena je u malom lijepom mjestu Zavalatica, od kuda pogled puca na Lastovo, a za lijepoga vremena se u daljini vide i obrisi Italije. Pošip je jedna vrlo potentna sorta, od koje se mogu raditi razni stilovi vina, no pošip koji je dolazio do nas dugo je godina bio bijelo tupo vino s laganim notama oksidacije.

Naznake poboljšanja pocele su stizati s Grgicevim pošipima te kasnije s Korta Katarinom, no prvi pošip koji me zapravo oduševio bio je Krajanciceva Intrada 2009. Dakle, berba te godine je bila izvrsna, a 2010. je na njenom tragu te cu se danas posvetiti njoj.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro i djelomicno gusto. Osjecam izraženu intenzivnost mirisa te finu kakvocu. Dominiraju svježe note agruma, kao što su limun i grejpfrut. U drugom naletu osjecam lijepu notu aromaticnog bilja tipicnog za otoke te jednu malu notu bazge i lista od pomidora.

Kompleksnost mirisa je bogata i trajna. Okusom je vino suho te djelomicno toplo i mekano, a s druge strane ugodno svježe, što je do pred par godina bilo nezamislivo za pošipe. Vino je mineralno te ukusno i lijepo uravnoteženo, a intenzivnost okusa je izražena, dok mu je trajnost dugacka s malo gorkoga na kraju. Tijelo vina je puno i kakvoca okusa je fina te mogu zakljuciti da je harmonicno.


Podijeli: Facebook Twiter