Pjesnik u gostima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda nije bila posebno brojna, iznimno je pažljiva publika u ponedjeljak navecer u Zajednici Talijana prisustvovala promociji knjige Maura Sambija "L'alloro di Pound", koja je netom objavljena u izdanju Edita.

Mauro Sambi je Puljanin koji je vec godinama nastanjen u Padovi, gdje je diplomirao, a potom i doktorirao kemiju.

O njegovoj su knjizi govorile dr. Elis Deghenghi Olujic s pulskog sveucilišta, pulska književnica i umirovljena sveucilišna profesorica Nelida Milani Kruljac te Gabriella Musetti, pjesnikinja i novinarka iz Trsta.

- Govoriti o Sambijevoj poeziji vrlo je teško, jer je to poezija koja iziskuje opetovano, višestruko išcitavanje. To je iznimno kvalitetna poezija, kakvu danas rijetko susrecemo, puna simbolike, metafora i najraznijih pjesnickih figura. Autor donosi odnjegovani jezicni registar, koji je iznimno kultiviran i profinjen. Osim što piše svoje stihove, Sambi prevodi i primjerice iznimno zahtjevne cuvene Shakespearove sonete, kazala je Musetti.

Dr. Deghenghi Olujic se osvrnula na gusto poetsko tkivo prisutno u njegovim stihovima, gdje autor svojim jezicnim registrom aludira i na glazbeni jezik.

- Taj pjesnik zaslužuje maksimalan respekt, on kreira vrlo zanimljive i sugestivne stihove. Njegovo pjesništvo izaziva emocije, to je pravi dragulj. Rijec je o izvrsnom pjesniku i prevoditelju, s istancanim osjecajem za ritam i zvuk rijeci, kazala je dr. Deghenghi Olujic.

Dr. Nelida Milani Kruljac u biti je otkrila njegov pjesnicki talent, te prepoznavši ga zamolila Gabriellu Musetti da napiše predgovor za tu knjigu.


Podijeli: Facebook Twiter