Pjesnicki prvijenac Davora Mandica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama Hrvatskog društva pisaca javnosti je predstavljena prva zbirka pjesama Davora Mandica naslovljena "Mostovi". Na promociji su, osim Mandica, novinara Novoga lista, sudjelovali pjesnici i kriticari Branko Maleš i Ervin Jahic.

- Mandiceva knjiga znaci jedan naklon dobroj strategiji, odnosno operativnom modelu koji je u hrvatskom pjesništvu bio važan osamdesetih godina. Taj model tražio je obnovu jezicnih energija, te je neprimjereno išcitavati motivsko-tematsku strukturu u ovim pjesmama. Umjesto toga imamo asocijativne nizove s metaforickim potencijalom. Doduše, pri kraju zbirke vidi se lagano smirivanje fantazmagoricno-nadrealisticke poetike, te smatram da je ciklus "Ja sam kriv" i najbolji u cijeloj zbirci, rekao je Jahic.

Maleš je na to dodao da razlabavljena oznaciteljska praksa signalizira jasan dug citanju pjesnika koji su slijedili tu struju pisanja.

- Pisanju je prethodilo gledanje na svijet, koji je sam po sebi rastresit. Potom je uslijedilo citanje, a nakon toga i pisanje, rekao je Mandic, koji je procitao nekoliko pjesama. Izmedu ostalih, na repertoaru se našla i pjesma posvecena Vesni Parun, a autor je istaknuo da je na njega duboko utjecao susret s velikom pjesnikinjom.

Mandiceva knjiga ujedno je i jedini pjesnicki prvijenac objavljen u drugom kolu biblioteke HDP-a.


Podijeli: Facebook Twiter