Pjesnicki mozaik iz anticke Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravi pjesnicki recital uz prigušena svjetla i glazbu u izvedbi Bruna Krajcara priredio je pulsko-labinski književnik Daniel Nacinovic na predstavljanju knjige "Uvojci zlatnoga runa". Pjesnicki je to mozaik iz anticke Pule, a knjigu je autor objavio u vlastitoj nakladi.

Gotovo cijelo predstavljanje bilo je usredotoceno na Nacinovicevo sugestivno kazivanje stihova, o kojima je zatim nešto više rekao mr. Boris Domagoj Biletic.

Biletic je kazao da je Nacinovic uveo svoje citatelje u sugestivne svjetove - najprije uvodnim sugestivnim esejom, potom elegijama i ditirambima, a naposljetku poetskom dramom u tri cina naslovljenom "Epulon kralj". Kazao je ponešto više o ditirambu i elegiji kao književnim formama te o njima u kontekstu nastajanja ove knjige.

Predgovor je osmišljen kao pismo jednog Austrijanca iz Pule prijatelju koji ce doci razgledati ljepotu i povijesne znamenitosti ovoga grada. Potom mu taj pulski Austrijanac sugerira da ce mu pokazati rukopis pronaden u Zvjezdarnici, a to su "Uvojci zlatnoga runa".

Biletic se osvrnuo i na više vremenskih dimenzija od kojih se knjiga sastoji - ima tu antike, austrougarskog doba kao i predantike te sadašnjosti.

Ravnateljica Gradske knjižnice i citaonice Nela Nacinovic iznijela je nekoliko podataka o Nacinovicevom životu i njegovom bogatom stvaralaštvu. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter