Pjesnička panorama Seljanskih susreta

Dorina Tikvicki, Marija Anđela Pogorilić, Boris Domagoj Biletić, Vanesa Begić i Davor Ivić
Dorina Tikvicki, Marija Anđela Pogorilić, Boris Domagoj Biletić, Vanesa Begić i Davor Ivić

Izvedbom mantinjade na roženicama i recitiranjem stihova pjesme Marije Anđele Pogorilić "Kad brnestra prucvita", koju je nadahnuto interpretirala moderatorica večeri Dorina Tikvicki, sinoć je u Domu kulture u Rovinjskom Selu, na 21. seljanskim susretima, svečano predstavljena knjiga "Seljanski susreti 1992. - 2012. Pjesnička panorama".

Na toj je manifestaciji tijekom godina lijepom riječju i stihovima sudjelovalo više od sedamdeset domaćih i gostujućih pjesnika. Čanovi KUD-a "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela predvođeni predsjednikom Emilom Radovanom odlučili su knjigom proslaviti 20 godina postojanja. Ona će poput spomenara ali i vrijednog dokumenta svjedočiti o raznolikosti i bogatstvu čakavice. Dr. Boris Domagoj Biletić, autora proslova, u kraćem je obraćanju publici podsjetio na činjenicu da je u jednoj maloj sredini kao što je to Rovinjsko Selo ovo treća po redu važna knjiga, a to je i brojka kojom se i mnogo veći gradovi i mjesta ne mogu pohvaliti.

O tome kako je knjiga nastajala i s kojim su se problemima inicijatori njenog izdavanja nosili govorila je mr. Vanesa Begić, urednica knjige, naglasivši pri tom ogromnu zaslugu seljanske pjesnikinje Marije Anđele Pogorilić, koja je radišnošću mrava prikupljala pjesme i pozivala pjesnike te uložila ogroman napor da se pjesme tehnički i gramatički uobliče.

- Ova je knjiga za nas Seljane i vrjednija od zlata, rekla je Marija Anđela Pogorilić te time i najavila predstavljanje pjesnika koji su se u velikom broju odazvali manifestaciji, i na kojoj su pročitali po jednu svoju pjesmu. Osim uhu ugodne glazbe i dragog nam "ča" posjetitelji su imali prigode uživati i u prekrasnim likovnim djelima Seljanske slikarice Vide Đuran, koja je eksplozijom boja i vlastitom ekspresijom unijela i dodatnu radost u seljanski Dom kulture.

Pjesničkoj večeri odzvali su se: Nino Bijelac, Joško Božanić, Janko Crljenica, Marina Česen, Drago Draguzet, Marija Družeta, Davor Dužman, Nevenka Erman, Jakša Fiamengo, Vladimiro Gagliardi, Nada Galant, Đurđa Grujičić, Živka Kancijanić, Marija Kovač, Slavko Krajcar, Franjo Kuhar, Slavica Lončarić, Marija Maretić, Vesna Milan, Malvina Mileta, Tomislav Milohanić, Daniel Načinović, Valerio Orlić, Vladimir Pernić, Vesna Petrić-Terzić, Ivan Ivica Pilat, Marija Anđela Pogorilić, Milan Rakovac, Marija Ribarić, Damir Sirnik, Vlasta Sušanj Kapićeva, Radovan Tadej, Marija Trinajstić Božić, Nevenka Uljanić i Zdenka Višković-Vukić. U ime pokojnog pjesnika Josipa Stanića, čija je obitelj s Veprinca došla uveličati Seljanske susrete to je učinila domaćica večeri Dorina Tikvicki. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter