Pjesnici su luč svijeta

Ivan Ivica Pilat otvara susret (M. RIMANIĆ)
Ivan Ivica Pilat otvara susret (M. RIMANIĆ)

Već 22 godine čakavski pjesnici pohode Vižinadu da bi na Battistelinoj šterni u srcu drvnog gradića govorili svoje stihove, odnosno pjesme koje nakon provedenog natječaja, kojeg raspisuje Gradska knjižnica Poreč, izbornik, a to je ove godine bila profesor emeritus Katica Ivanišević, preporuči za objavljivanje u zbirci.

Izabrani pjesnici

Njenom su odlukom u ovogodišnjem izdanju knjige "Verši na šterni", objavljene pjesme koje su napisali: Loreta Blaskovic Dovolich, Rita Brgić Stokić, Mirjana Bulić Šarić, Brigita Čargonja, Mihovila Čeperić-Biljan, Drago Draguzet, Davor Dužman, Nevenka Erman, Davorka Flego, Nada Galant, Dragan Gortan, Branka Grakalić, Zlata Jurcan Vukelić, Stjepan Juričić, Josip Klarić, Denis Kontošić, Marija Kovač, Denis Kožljan, Nikola Kraljić, Stefani Križanac, Ana Krnjus, Dobrila Kuzmić, Tonka Lovrić, Marija Maretić, Ida Marković, Vesna Miculinić Prešnjak, Vesna Milan, Neda Milenkovski, Malvina Mileta, Cvjetana Miletić, Tomislav Milohanić Slavić, Daniel Mohorović, Daniel Načinović, Drago Orlić, Marija Peruško, Vesna Petrić Terzić, Ivan Ivica Pilat, Marija Pogorilić, Bojana Radetić Turk, Marija Ribarić, Damir Sirnik, Sven Sušanj, Vlasta Sušanj-Kapićeva, Nevenka Uljanić i Masimo Vladić. Na ovogodišnji je natječaj čak 108 autora s čakavskog govornog područja od Istre, Kvarnera, Hrvatskog primorja i Dalmacije prijavilo 306 novih neobjavljenih pjesama, a između njih Ivanišević je izabrala 46 pjesama iz pera isto toliko autora. Mnogi od njih došli su u Vižinadu da bi na prekrasnoj prostranoj šterni govorili svoje pjesme. Čast da otvori pjesnički dio susreta pripala je doajenu Ivanu Ivici Pilatu, a za njim su se zaredale kolege i čakavskom bresidon publici prenijeli svoje literarne osjećaje i percepcije, a ona ih je nagradila srdačnim, zdušnim i iskrenim pljeskom.

Uvodno su sudionike ovogodišnjeg susreta pozdravili Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu, naglasivši da je ovo svojevrsni uvod u županijski projekt zavičajne nastave koja se od jesni počinje održavati u školama. "Svega toga ne bi bilo da nije bilo vas koji ste uspjeli sačuvati naš čakavski izričaj", poručio je Torbica pjesnicima. Nakon riječi dobrodošlice načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, dodao je da je ovo vrijedan događaj za našu kulturnu i jezičnu baštinu i zato je važno da se ta tradicija nastavi, a 22 godine održavanja susreta pjesnika u Vižinadi govore da ta tradicija neće nestati.

Dio panorame

Budući da izbornica Ivanišević nije mogla doći u Vižinadu, njene je riječi prenijela Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, koja s Općinom Vižinada organizira ovaj susret. "Ovo nije konačna slika, već dio panorame koja obuhvaća širi prostor i stvaralaštvo", poručila je pjesnicima Ivanišević. Raspon izraza i forme je različit, ali svi su ovi pjesnici tumači lokalnih prilika i vremena u kojima su pjesme nastale. Ove pjesme vraćaju nas u djetinjstvo i kao tragom prošlosti putujemo s njima krajolicima kojih više nama. "Večeras ponosno govorite svoje stihove, jer pjesnici su luč svijeta", poručuje pjesnicima Ivanišević. Upućujući im poziv: “Svijetlite i dalje kao i oni prije vas, stvarajte mostove s budućim generacijama, budite im svjetlo koje će ih voditi i snaga koju i vi crpite od svojih prethodnika. Neka vas ova knjiga podsjeća da ste nastavili tradiciju za budućnost." Zović je potom zahvalila svima koji su se javili na natječaj, a izabranim je čestitala, te zahvalila svima koji su pomogli se održi ovaj susret.

Sve je počelo promenadom Limene glazbe Vižinada, te plesom i pjesmom folklorne skupine učenika osnovne škole u Vižinadi pod vodstvom učiteljice Ane Pahović. Općina Vižinada ovom je prigodom pjesnicima i publici predstavila svoj projekt "Rast Istre" kojim se nastoji očuvati uzgoj autohtonih voćnih sorti, poglavito šipka. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter