Pjesmom u čast svetoj Eufemiji

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Komorni zbor Rubino organizirao je XVII. susret pjevačkih zborova u čast svetoj Eufemiji koji se održao u istoimenoj crkvi. Program je započeo nastupom mješovitog pjevačkog zbora crkve sv. Blaža iz Zagreba pod ravnanjem Ronalda Brausa koji je osnovan 1916. godine i od tada neprekidno djeluje. Ovom su prilikom izveli djela Mozarta, Bortnjanskog, Degl'Ivellia te "Cum Invocarem" Vatroslava Lisinskog. Svoje skladbe izvode uz pratnju orguljaša Eve Košir Karačić i Davora Ljubića.

Gosti Rovinja bili su i mješoviti pjevački zbor GD Sokol iz Buzeta. Povijest zbora seže još u drugu polovicu XIX. stoljeća. Uz nekoliko stanki, 1982. godine zbor se ponovno okuplja i otada kontinuirano djeluje. Sudjelovali su na raznim natjecanjima diljem Hrvatske, a posebno se ističe Nagrada za iznimno oblikovan zborski zvuk na 45. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Zadru. Dirigentica zbora je Ileana Pavletić Perosa, a nastupili su s duhovnim skladbama Brajše Rašana, Molfina, Arhangelskog, Magdića i Halmosa.

Mješoviti pjevački zbor Sempre allegro iz Rijeke pod vodstvom dirigentice Helge Dukarić Dangubić i pratnjom Jadranke Jurkić nastupio je spletom skladbi Markovića, Dubre, tradicionalne "Swing low", djelima Whitacrea, Couetneya te posebnom izvedbom Viva la vida. Iako osnovan 2014. godine, zbor je već ostvario pet međunarodnih nagrada i kvalitetnu suradnju s mnogim zborovima.

Na kraju jednosatnog koncerta svi su zborovi pod ravnanjem Ronalda Brausa izveli himnu sv. Eufemiji. Himnu je, za svojega predanog rada u Rovinju, skladao prof. Jerko Gržinčić. Kasnije je tekst skladbe na talijanski jezik preveo Vlado Benussi. Komorni zbor Rubino zahvaljuje gradu Rovinju na njihovoj neizmjernoj podršci te župniku monsignoru Vilimu Grbcu na gostoprimstvu. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter