Pjesmom te pozdravljamo, sv. Pelagije!

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Novigrada i podjelom godišnjih gradskih priznanja te koncertom grupe Febra završena je višednevna fešta svetog Pelagija, mjesnog sveza zaštitnika, kojom se obilježava i Dan grada. Od prošlog četvrtka do jučer kroz novigradske ulice, prateći raznolik sportski, kulturni i zabavno-glazbeni program, prošlo je na tisuće i tisuće posjetitelja, među kojima je bio velik broj turista iz raznih zemalja. Pretijesni su bili svi parkinzi pa je u dane vikenda parkiranih automobila bilo posvuda i daleko izvan gradskog središta u kojem se odvijao najveći dio programa.

Koncerti na tri lokacije

Posebno su bili popunjeni trgovi glazbenim sadržajima; nastupilo je niz glazbenih grupa i sastava, istovremeno na tri lokacije, a posjetitelji su mogli birati gdje im je bilo najugodnije, koja im je glazba najviše odgovarala. A glazbenih sastava je bilo zaista puno, od splitske grupe Contra, do popularnih Koktelsa, Night Expressa, Soulfingersa, beogradske grupe Queen tribute, Nene Belana i Sergija Predena Gata, Mire Ungara i drugih, sve do malih pjevačkih nada. Partijali su mladi, svako na svoj način, neki uz glazbu poznatih sastava, neki uz šankove i glazbu s razglasa.

Po ulicama su svirali mnogi "po domaće", zabavljali prolaznike na svoj način. Neki su sa zanimanjem pogledali ponudu na štandovima domaće radinosti i domaćih izvornih proizvoda. Sve je okončano velikim vatrometom koji su svi rado pogledali, ali fešta se nastavila i dalje. U okviru mjesne novigradske fešte organizirano je i niz protokolarnih sadržaja. Uz Dan grada uručene su nagrade i priznanja vlasnicima najuređenijih okućnica, najboljim gradskim sportašima, odličnim učenicima…

Aktivni sportaši

Održan je i peti zajednički koncert svih novigradskih zborova i vokalnih skupina pod nazivom "Pjesmom Te pozdravljamo, sveti Pelagije…". Tijekom višednevnog slavlja održano je nekoliko izložaba, a posebno su bili aktivni sportaši sudjelujući na niz turnira i prigodnih natjecanja. Jučer je, na Dan grada i gradskog sveca zaštitnika, u prijepodnevnim satima održana svečana koncelebrirana sveta misa kojoj je prethodila procesija s relikvijama svetog Pelagija, od crkve Gospe od Karmela do župne crkve svetih Pelagija i Maksima. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter