Pjesmom te pozdravljamo Sv. Pelagije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kulturno zabavni i kulinarski dio ponude na tradicionalnoj fešti Sv. Pelagija započeo je hvaljenjem sveca koji je zaštitnik Grada Novigrada. Priređen mu je prigodan koncert u čast, tradicionalan susret pjevačkih zborova Grada Novigrada pod nazivom "Pjesmom te pozdravljamo Sv. Pelagije." Peta edicija ovog kulturno-sakralnog projekta okupila je tri pjevačka zbora s područja Novigrada: Župni zbor župe Svetog Pelagija, Novigrad; Župni zbor župe svetog Ivana Krstitelja, Dajla i Mješoviti pjevački zbor Lavanda iz Novigrada.

Prigodne pjesme

U prigušenoj atmosferi župne crkve, gdje je vidno mjesto zauzimao kip Sv. Pelagija kao "domaćin" zborova, s velikim nadahnućem pjevači su izveli široki spektar prigodnih pjesama iz crkvene pjesmarice, staroslavenske napjeve, zatim duhovne pjesme (gospel), pa sakralne skladbe priznatih kompozitora, pučke napjeve, kao i recentne kompozicije koje su skladali naši, domaći i lokalni skladatelji: B. Ostojić, M. Žužić i D. Babić.

Novigradskim župnim zborom ravnao je Dario Bassanese, Župnim zborom iz Dajle dirigirala je pak Ivana Paula Gortan – Carlin, a Lavandom, Branislav Ostojić. Puninu je pojedinim skladbama dao Dario Bassanese svojom orguljaškom pratnjom, zatim Dajana Miloš, na sintesajzeru, Katerina Valenta na flauti i Tomas Carlin na udaraljkama. Solistica u župnom zboru župe Sv. Ivana Krstitelja Reana Miloš, milozvučno je ispunila crkvu blaženstvom i nadom.

Na kraju koncerta uslijedila je zajednička čestitka zaštitniku Grada u čast, izvedbom pjesme svih zborova sudionika smotre "A San Pelagio – Svetom Pelagiju".

Živahan grad

Poslije koncertiranja u crkvi, fešta se nastavila na ulicama i trgovima, rivi i svakome kutku grada gdje se moglo kušati nešto originalno od morskih poslastica, istarskog pršuta i sira. U toploj i ugodnoj večeri za šetnju, dalo se naslutiti da će glavni dio Fešte u subotu i nedjelju privući znatno veći broj gostiju nego lani jer je Vakula najavio visoke temperature, a Grad Novigrad dodatno povišene zbog nastupa poznatih estradnih umjetnika iz Hrvatske, ali i Srbije iz koje stiže popularni Queen real tribute band.

U petak navečer raspoloženi su posjetitelji šetnjom po gradu mogli uživati u ritmu dobrog rocka i gipsy jazza u izvedbi jedinstvenog Mire Ungara i D. Kukuruzović Django grupe, u prolazu /passageu, dok je na Porporelli nešto mlađu publiku zabavljao Night Express iz Pule i Shikidudu band. Ulični "mužičisti", kako bi ih nazvao Giulio voditelj Fešte istriane, zabavljali su na harmonici, klarinetu i bombardini kraj Zajednice Talijana Novigrad na dobro posjećenom Sajmu starina, šetače koji su se ustremili laganim koracima, opušteno, na Trg gdje su ih dočekali momci iz splitske klape "Contra". Slušalo se, uživalo i podjednako pjevalo s klapom, poznate klapske hitove koji diraju u mediteransku dušu. Dio te glazbene priče bili su i brojni slovenski gosti za koje je već poznato da su ljubitelji klapske pjesme, što se moglo zapaziti dok su u velikom zboru publike, pred kraj koncerta bez greške pjevali "...Ne diraj moju ljubav, ne diraj moju bol..." (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter