Pjesmom, plesom i vicevima za Dan žena

Vesna Nežić-Ružić (N. LAZAREVIĆ)
Vesna Nežić-Ružić (N. LAZAREVIĆ)

Međunarodni dan žena obilježen je preksinoć na tradicionalnom koncertu u Zajednici Talijana čija je sala bila pretijesna da primi sve koji su željeli prisustvovati događaju nazvanom „Lijepo je biti žena“ u organizaciji Udruge žena grada Pule i uz pokroviteljstvo Grada Pule. Ovaj događaj se već održava već osam godina, a preksinoć je opet bio u znaku pjesme, plesa i malo humora, no najvažniji je bio povod, a to je obilježavanje Dana žena.

Ispuniti godine životom

- Tog dana poklanja nam se više pažnje nego obično, no što je ostalih dana?, zapitala se predsjednica Udruge žena garda Pule Jadranka Černjul. „Žene su nezaposlene, potlačene, diskriminirane i preopterećene brigom za odgoj djece i starijih“, kazala je Černjul istaknuvši da se valja boriti da na listama za predstojeće izbore bude najmanje 40 posto žena, što propisuje zakon.

- Ispunite godine životom. Ne dozvolite da vas uz poklone prevare u trenu i ne cijene kao ženu, poručila je Černjul.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je kako je razlika u primanjima između muškaraca i žena 11 posto, što nije dobro. Malo je bolje u Istarskoj županiji, ali ima puno prostora za napredak, pogotovo kada se usporede s nekim europskim zemljama.

Večer je otvorena uz „Lovor i ruže“ koje je Vesna Nežić Ružić izvela u Mješoviti zbor KUD-a Lino Mariani, uz Natašu Dragun na flauti i violinista Edija Švića. Zbor je odao počast i pokojnom maestru Nellu Milottiju. Vrhunac koncerta bio je nastup Lidije Percan koja je izvela nekoliko pjesama počevši S „Hiljadu suza“, a nju na klaviru pratio mladi opatijski pjevač Danijel David koji je prije toga i sam nastupio. Solo točku imale su i flautistica Nataša Dragun i violinistica Nataša Goranović-Ranković, a za plesne dijelove na bini su bili zaduženi Studio za klasični balet i suvremeni ples Rondo i Plesni centar Studio.

Pjesma i humor

Mila Jovanović izvela je i kratki, duhoviti monolog „Suknje napadaju“. Večer nije mogla proći niti bez pjesnika i glazbenika Daniela Načinovića koji se preksinoć predstavio u obje uloge, započevši nastup poezijom Antuna Gustava Matoša „Srodnost“ te poezijom „In cielo e' una coperta ricamata“ koju pjevaju venecijanski gondolijeri.

Osim što je pjevala, Vesna Nežić-Ružić vodila je publiku kroz program uz Todora koji je pred kraj desetak minuta zabavio prisutne svojim kao i uvijek nadahnutim vicmaherskim nastupom. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter