Pjesmom od srca do srca obožavatelja

Muzejsko-turistički kompleks u nekadašnjoj školskoj zgradi (G. Č. Š.)
Muzejsko-turistički kompleks u nekadašnjoj školskoj zgradi (G. Č. Š.)

- Hvala vam od srca, bili ste predivni večeras kao i uvijek, poručila je na kraju velikog koncerta kojim je, u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula ,Vesna Nežić-Ružić preksinoć obilježila 40 godina karijere. 
Naravno da ta večer ne bi bila to što je bez poznatih gostiju na bini, raspoloženog voditeljskog dvojca Budimira Žižovića Žiže i Roberta Ferlina u prvoj loži desno i publike koja je ispunila kazalište od partera do balkona. Koncert nazvan "Pjesmom do srca" doprlo je tako do srca brojnih obožavatelja ove pulske pjevačice koja je veliki jubilej obilježila u svom gradu i to na Dan grada.

Posveta roditeljima

Ne bi baš mogli reći da je koncert počeo u velikom stilu, nego više u nešto intimnijoj atmosferi, sa slavljenicom obučenom u crno koja je uz pomoć flautistice Nataše Dragun i klavijaturistice Anice Franjul izvela skladbu "1947" legendarnog kantautora pulskih korijena Sergia Endriga, da bi nakon toga uz pomoć violinistice Sanje Pančevske počast odala i maestru Nellu Milottiju s pjesmom "Violine u noći/I violini suonavano". Ove dvije pjesme nagnale su Roberta Ferlina da komentira kako "nitko u kazalištu nije disao dok je Vesna pjevala".

Nastavilo se s braćom Radolović koji čine duo Magnolija s kojim Vesna surađuje već 25 godina. Nakon zajedničke izvedbe "Kanat od vina" njihov kratki solo nastup slavljenica koristi da se preobuče u crveno i vrati se na binu prigodno spremna za set ljubavnih pjesama, ovaj put pojačana Anelidima koji su pak pojačani Anicom Franjul i gitaristom Maurom Giorgijem Mifrom te pratećom pjevačicom Snježanom Demarin. Upravo je ova kombinacija preksinoć provela najviše vremena s Vesnom na bini, a u prvom izlasku s njima izvodi neke od svojih najpoznatijih hitova poput "To sam ti ja" ili "Lovor i ruže", odnosno u talijanskoj verziji "Rose di Pola", pjesme koja je označila njenu karijeru te "Za tvoju ljubav živim" koju je posvetila svojim roditeljima koji su nedavno proslavili 60 godina sretnog braka. 

Gosti i pokloni

Bilo je preksinoć puno emocija i nadasve dobrog raspoloženja. U ovom prvom dijelu publiku je posebno oraspoložio i Luka Brgić kojeg je Vesna predstavila kao "svjetskog virtuoza na harmonici", a nije trebalo puno da publika ritmički krene pljeskati kada je Brgić krenuo pokazivati svoje umijeće kroz jedan miks poznatih pjesama. Kako sam kaže, 
Vesna ga je inspirirala da se okrene i tradicijskim instrumentima pa je tako uz harmoniku zasvirao i roženicu izvevši dio Vesnine "Neka sviri roženica". Brgiću se ubrzo pridružio njegov učenik, harmonikaš Ivan Licul, na oduševljenje publike.

Osim gostiju, na binu su preksinoć stizali i pokloni, što od publike, što od gostiju 
samih, no jedan je ipak bio poseban. Naime, pjesmu "Dragi kanat" Vesna inače izvodi s Eleonorom Turčinović koja živi u New Yorku pa nije mogla doći u Pulu, ali zato je Ferlin donio "specijalnu dostavu iz New Yorka" - 40 narančastih ruža za 40 godina Vesnine karijere te čestitku Eleonore Turčinović čiju je pjevačku ulogu u spomenutoj pjesmi preksinoć preuzela Demarin. 

Gosti su nastavili dolaziti na binu, bilo je tu još mladih snaga poput Davida Danijela, no Ferlin je podsjetio da je Vesna snimila više od 170 pjesama i ostvarila brojne 
suradnje, no najduže prijateljstvo traje s velikom istarskom pjevačicom, neki je zovu divom, neki pravim istarskim brendom - Lidijom Percan s kojom je preksinoć izvela "Hiljadu suza za jednoga mornara".

Gosti su preksinoć nastavili stizati i iz Dalmacije pa se tako u Puli našao i Oliver Jakovčev iz grupe Berekini s kojim je Vesna nastupila na Melodijama Istre i Kvarnera te su izveli pjesmu "Malo nas je da se dilimo", jedan duhovit komentar na račun razlika i sličnosti između Istrana i Dalmatinaca. 

Trosatni koncert

Ipak, osim Vesne, malo tko može natjerati publiku na pjevanje poput njenog prijatelja Sergia Pavata koji nije mogao otići s bine da ne zapjeva "Noći istarske" na neskrivenu radost obožavatelja i obožavateljica koje nije trebalo nagovarati da se glasno priključe. 

Konačno, došao je i red na Anelide da se svjetla pozornice usmjere samo prema njima što su oni iskoristili da izvedu jednu "Istrijanku", a kada se već korača utabanim lokalpatriotskim putovima, onda je bilo logično da im se Vesna, sada već u bijelom, pridruži i zapjeva jednu "Volim te, Istro" za koju je inspiraciju dobila nakon posjeta istarskim iseljenicima u New Yorku. Kao što i priliči ovakvom koncertu, istarski 
melos kombiniran s pop melodijama dominirao je pjesmama. "Neka sviri roženica", ovaj put u integralnoj verziji i uz još jednu pomoć dua Magnolija stigla je kao priprema za završni dio koncerta, a publika je glasno uzvratila. 
Bio je to svojevrstan vrhunac skoro trosatnog koncerta koji u tom trenutku, međutim, još nije bio gotov. Još je tu bilo gostiju, ali i poklona koje je valjalo smjestiti na prostranoj bini pulskog INK-a. 

Mario Lipovšek koji je nakon svih ovih godina i dalje poznat kao Mario Battifiaca pretvorio je svoj kratki nastup pred kraj u pravi stand up show, parodiravši Vesnu Nežić-Ružić, ali i Terezu Kesoviju i Alena Vitasovića dok je u malo "veselijem" stanju na kraju najavio "najveću zvijezdu hrvatske estrade".

- Dame i gospodo - ja!, ispalio je Lipovšek ne pokušavajući sakriti sarkazam u glasu, čisto da pokaže da se može šaliti i na vlastiti račun, no onda se ipak nakratko uozbiljio i otpjevao Na Punta Groti. Na samom kraju Anelidi i Vesna još jednom izlaze pred publiku, 
prvo da bi slavljenica primila nagradu Status Hrvatske glazbene unije za naijstaknutije hrvatske glazbenike iz ruku tajnika pulske podružnice HGU-a Tonija Pernića te da bi slavljenica, kako to i priliči, još malo slušala čestitke i pohvale na svoj račun. Vesna i Anelidi časte publiku s "Ča su lipi", da bi se kada krene "Sve dok živu Istrijani" na pozornicu još jednom vratili svi gosti večeri i tako zaokružili ovaj slavljenički program čija će se snimka moći pogledati i na TV Novoj.

To je bilo to za ovaj Dan grada Pule. Koncert je organizirao Daniel Sponza uz podršku Grada Pule i Istarske županije pa je Vesna iskoristila priliku da se zahvali gradonačelniku 
Borisu Miletiću i županu Valteru Flegu koji su prisustvovali koncertu, a zahvale je uputila i svim sponzorima, medijima i svima koji su omogućili da se koncert održi. Čestitke i hvale na račun Vesne kao osobe i njene duge karijere stizale su za vrijeme cijelog koncerta i s velikog ekrana u pozadini bine na kojem su emitirani prethodno snimljeni pozdravi njenih prijatelja i kolega kao što su, među ostalim, Franko Krajcar, Ljubica Bestulić-Stanković, Slavica Mrkić Modrić, Claudio Vlacci, Nataša Petrić Tasha ili Alida Perkov koja je podsjetila 
da je Vesna i članica Kluba poslovnih žena. (Mladen RADIĆ)

Snimio Dejan ŠTIFANIĆ



Podijeli: Facebook Twiter