Pjesme o ljubavi, životu i moru, uz more

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Čovjek koji je svoj rodni grad uzeo za prezime svog pseudonima donio je preksinoć malo zvukova Splita u uvalu Školjić u Parku prirode Kamenjak. Tedi Spalato nastupio je za sve one koji vole romantiku, a nisu im strani niti osjećaji sjete uz malo nostalgije s notama koje prizivaju Dalmaciju.

Čudesna energija

- Osjetio sam ovdje čudesnu, lijepu, dobru energiju da sam kada sam došao iz vozila uletio u more, kazao je na početku Spalato najavivši večer dalmatinske pisme uz utjecaj etno glazbe te se prisjetio svog učitelja, pokojnog maestra Ljube Stipišića. Sivi oblaci koji su se poslijepodne skupljali nad Istrom s nekoliko kapi su zaprijetili na sredini koncerta da bi se nebo otvorilo kasnije kada je koncert bio pri kraju tako da je Tedi Spalato koji je veći dio nastupa bio praćen svojim bendom odradio dva sata svirke pa kiša nije učinila nikakvu veću štetu. U tih dva sata proveo je publiku kroz stare, ali i nove hitove izvevši tako pjesmu "Jedna zvizda" koja će se naći na albumu koji izlazi u rujnu.

- Baš je divno biti ovdje, koji je gušt pivat', nastavio je Spalato hvaliti ambijent u kojem je izveo pjesme o moru, ljubavi, ljepoti, tuzi, životu, Splitu, Dalmaciji, jednom škarpelinu, brodu, jednoj vili i tako dalje. Bila je to prikladna glazbena pozadina za jedan ovakav ambijent pod nebom koje se naoblačilo, a Spalato je svojom svirkom ali i šarmom oduševio stariju, ali i onu najmlađu publiku koja ga je pratila ispred same bine pa im je Spalato u jednom trenutku tutnuo mikrofon da mu se pridruže u pjesmi "Malešan brod".

Legendarne obrade

Na repertoaru su se našle i neke obrade, poput legendarnog "Picaferaja" kojeg je napisao Zdenko Runjić, a u originalu izvodio Oliver Dragojević ili "Vilo moja" koju je besmrtnom učinio Vinko Coce, a bilo je tu i pjesama koje je za Spalata napisao Gibonni. Tako se našlo od svega pomalo, ali u Spalatovom prepoznatljivom kantautorskom stilu uz lagane ritmove. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter