Pjesme Igora Grbića: Izaći i ući u cvijet

Igor Grbić (A. TOŠIĆ)
Igor Grbić (A. TOŠIĆ)

Nova zbirka pjesama Igora Grbića "Izlazak u cvijet" predstavljena je sinoć u prostorijama ogranka Matice hrvatske Pula, a predstavili su je predsjednik ogranka Daniel Mikulaco, akademik Tonko Maroević i Omer Rak.

- Igor Grbić nije regionalan već univerzalan pjesnik. Njegova nova zbirka satkana je od pjesama u prozi, a u njoj je primjetan zaigran odnos prema hrvatskom jeziku. Grbić je u svojim pjesmama pronašao vezu s ishodištima, pa nam je jasan njegov simbolizam i inzistiranje na cvijetu i njegovom korijenju - dakle onome što se nalazi ispod. Grbić je pjesnik dosjetki i oksimorona, i obične stvari pretvara u neobične, kazao je akademik Maroević.

On je ujedno i autor pogovora knjige u kojem navodi: da Igoru Grbiću ne trebaju poštapanja o tuđim iskustva: "od istosti se razlikujem samo sobom", ali svoje pisanje – pa i u pjesmi u prozi – osobito rado olakša ležernošću zaigranosti, a najradije grozdovima asonanci i spletovima rima: "jer najbolji je znak ustrajnost moje rime: još sve nije ja, još ja nisam svime." Mogli bismo zaključiti da njegovo pisanje vodi neodoljiva potreba obuhvaćanja izvanjskih fenomena i nutarnji diktat oblikovanja u zahtjevnim vezanim i (naizgled) nevezanim nakupinama gustih taloga. U međuvremenu je već ispisao opsežni ljubavni kanconijer "Pjesme rađanja i umiranja", ali "Izlazak u cvijet" ostaje kao njegova zasad najadekvatnija poetska legitimacija", piše Maroević.

O knjizi je govorio i Omer Rak koji je kazao da je o Igoru Grbiću teško govoriti jer je to pjesnik koji ima dubinu koja stremi prema još većoj dubini - prema korijenu cvijeta. Rak je pročitao i tekst koji je pripremio za ovu prezentaciju u kojem za Grbića poetski kaže da je on "val sa sviješću mora".

Zbirka "Izlazak u cvijet" objavljena je Biblioteci podzvizd zagrebačkog ogranka Matice hrvatske. Igor Grbić rođen je 1970. u Puli gdje je završio gimnaziju. Studirao je engleski jezik i indologiju u Zagrebu gdje je i stekao doktorat iz teorije i povijesti književnosti. Piše poeziju, prozu, esejistiku, prikaze i kritike. Dosad je objavio sljedeće naslove: "Istria glagoljušta" (dobitnik nagrade Kiklop i književne stipendije u Grazu, "Tajna Monkodonje", "U doba vremena" i "Kao da sam". (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter