Pjesme glagoljaša na supetarskom placu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvrtu godinu zaredom, trece nedjelje u kolovozu, na supetarskom placu sastali su se crkveni zborovi i pjevaci da bi s publikom, koja je i ove godine popunila trg pred župnom crkvom sv. Petra i Pavla hrvatskom sakralnom pjesmom otputovali u prošlost.

Program je zapoceo predstavljanjem CD-a "Starohrvatska misa iz Punata na otoku Krku". Misu je 2000. snimio Massimo Chiavalon, a izvodi je Mješoviti pjevacki zbor župne crkve u Punatu uz pratnju fra Ive Perana na orguljama, te Franje Žica i Marijana Orlica na sopelama.

Producent i urednik ovog vrijednog glazbenog materijala je pulski glazbeni umjetnik Bruno Krajcar, koji je ovom prigodom procitao tekst akademika Josipa Bratulica o puckoj glazbi i fra Ivi Peranu. "Ovo, hrvatsko glagoljaško bogoslužje, je jedno od najautenticnijih elemenata hrvatske kulturne baštine", rekao je na predstavljaju CD-a Livio Marijan, etnolog i pucki pjevac iz Zadarske nadbiskupije.

Glagolizam i mise na narodnom jeziku izdvaja Hrvate izmedu ostalih europskih naroda, jer su do Drugog vatikanskog koncila mogli Bogu pjevati na svom narodnom jeziku. Posebnost glagoljaške liturgije je potpuno sudjelovanje puka koji je svoju, pucku pjesmu, prenio u crkvu i njome na svom jeziku slavio Boga. Stoga je njegovanje ove tradicije od velike važnosti za cjelokupnu hrvatsku kulturu, ponajprije stoga jer je u pjesmama glagoljaške liturgije sacuvana starija pucka pjesma iz koje se kasnije razvila danas popularna klapska pjesma, rekao je Marijan.

Veseli ga što se u Istri, možda više nego u drugim krajevima Hrvatske njeguje glagoljaška baština, a dogadaji poput ovog svjedoce da i mladi naraštaji njeguju staru hrvatsku tradiciju.

Nakon predstavljanja CD-a održana je misa koju su pjevale crkvene pucke pjevacice iz Bosanske Posavine, te Livio Marijan i Ivica Dundovic, koji su na slikovit i izuzetno upecatljiv nacin pokazali kako je nekoc zvucalo hrvatsko glagoljaško bogoslužje.

Susret, zapravo cetvrtu "Mašu po starinski", na placu pred supetarskom crkvom, otvorio je domaci crkveni zbor iz Svetog Petra u Šumi pjesmama "Kad izade Izrael iz Egipta" i "Mariju vijek ljubit". Ženski zbor "Lavanda" iz Novigrada otpjevao je "Slatko srce Isusovo" i "Ja sam mlada Hrvatica", a župni zbor iz Marcane izveo je pjesme "Agance božji" i "Sveti Anton" crkvenu pucku pjesmu iz Marcane. Dalmatinske pucke napjeve "Prislavna Božja Mati" i "Puce moj" izvele su Vesna Vukovic i Dragica Novosel iz Svetica.

Medulinski župni zbor otpjevao je "U se vrime godišca" i "Dan od gnjeva", a žminjski se zbor predstavio pjesmom "Stala placuc tužna mati" i psalmom "Blago covjeku koji se boji Gospodina". Gošce iz  Preloga, otpjevale su "Veseli dan nam je nastal" i "O precista ti Marija Djevica". Nakon njih nastupili su Livio Marijan i Ivica Dundovic, koji su svojim izvanrednim nastupom i autenticnim izvedbama oduševili publiku. Oni su otpjevali "O jazice spivaj virno", "Gorko cvili sužanj Vladimire" prema zapisima iz 17. stoljeca, "Gospin plac" iz 18. stoljeca, te "Dan gnjeva" (Requiem") i "Iz dubine".

Potom su zakljucili ovogodišnju "Mašu po starinski" otpjevavši za kraj "Oce naš", "Zdravo Mariju" i "Slava ocu". No, prije toga publika koja je pozorno pratila, ove godine doista zanimljiv program, imala je prigode cuti župni zbor iz Trviža s "Psalmom iz trviške velike vecernje" i crkvene pucke pjevacice iz Bosanske Posavine koje su pjevale "Stala majka pod raspelom" i Šetala se šetala Sveta Diva Marija".


Podijeli: Facebook Twiter