Pjesme Davorke Kotige Flego u dvije beogradske zbirke

Pazinska pjesnikinja Davorka Kotiga Flego (D. ŠIŠOVIĆ)
Pazinska pjesnikinja Davorka Kotiga Flego (D. ŠIŠOVIĆ)

Dobre vijesti stigle su iz Beograda, gdje je ovih dana završen tradicionalni godišnji Sajam knjiga, za pazinsku pjesnikinju Davorku Kotiga Flego: njene su pjesme, zajedno sa stihovima drugih autora, objavljene u dvije zbirke odnosno zbornika koji su pred publiku premijerno izašli baš na Sajmu. Zanimljivo je da je za nastanak obje zbirke, i za objavljivanje Davorkinih pjesama u njima, neposredno zaslužan - Facebook.

Prvu zbirku, pod naslovom "Bit ću haijin", objavilo je beogradsko Udruženje pisaca "Poeta", i u njoj su sabrani stihovi 16 autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore. Osim Pazinjanke Davorke Kotiga Flego, u nastajanju ove knjige ulogu je imao još jedan pjesnik iz Istre, Zlatko Martinko, koji živi u Medulinu.

On je i osnovao Facebook grupu "Haiku i haijin", te među radovima objavljivanima na grupi odabrao tekstove za zbirku. Zanimljivost zbirke "Bit ću haijin" je da sadrži pjesme koje proizlaze iz japanske pjesničke tradicije: haiku, senryu, tanka, gendai i haibun.

Drugi zbornik ima naslov "Poezija bez cenzure - Almanah br. 2", a tu su sabrane pjesme pedesetak autora također iz cijele južnoslavenske regije. Ovu je zbirku objavila beogradska izdavačka kuća "Nova poetika", koja je na Facebooku objavila natječaj za poetske radove, na koji je svaki autor trebao poslati deset svojih pjesama. Davorka je između osamstotinjak svojih pjesama nasumce, kaže, odabrala desetak i poslala ih na ovaj natječaj - i ušla u zbornik.

"Dosad nisam o sebi razmišljala kao o pjesnikinji", kaže Davorka Kotiga Flego, koja se pjesništvom, kao i slikarstvom, bavi tek relativno odnedavno. Prije ove dvije beogradske knjige, pjesme su joj objavljivane u šest zajedničkih pjesničkih zbirki s drugim autorima, dakle ukupno su joj dosad pjesme objavljene u osam knjiga, a svoje stihove redovito objavljuje i na svom Facebook profilu, te na raznim pjesništvu posvećenim Facebook grupama. Nastupala je i na nekoliko pjesničkih večeri, također s drugim autorima, a s obzirom na to kako pozitivno njene pjesme bivaju primljene, i od kolega drugih pjesnika i od publike, razmišlja i o skorom izdavanju prve samostalne zbirke pjesama. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter