Pjesma o zajedništvu i ostvarenim snovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon deset godina uspješnog djelovanja, mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule danas će objaviti svoj prvi autorski singl "Probudi me" pod okriljem diskografske kuće Menart.

- Ideja je to koja se razvijala polako, ali sigurno. Uvijek ističemo da smo rođeni pod sretnom zvijezdom jer smo imali mogućnost surađivati s brojnim talentiranim umjetnicima, te s njima sklopiti dugotrajna prijateljstva. Kada smo upoznali ljude čiji se glazbeni senzibilitet podudara s našim, znali smo da je pravo vrijeme za prvi autorski singl, objašnjavaju članovi Nešpule kako su došli na ideju za autorsku pjesmu.

Sjetno i ljubavno

Tekst za pjesmu napisala je Sanja Brnobić, a autor glazbe je Marijan Jelenić iz grupe Nola. Instrumentalni aranžman napravio je Ozren K. Glaser, a za vokalni aranžman zaslužni su Klaudija Racan Ukošić, Sandro Lučić i Tatjana Merkl. Vokali su snimljeni u studiju Partyzan u Puli, a mix i mastering radio je Perica Šuran.

- Tekst pjesme ''Probudi me'' napisala sam za mješovitu vokalnu skupinu 'Nešpula' povodom njihovog desetog rođendana, odnosno desete obljetnice uspješnog stvaralaštva. Pjesma govori o zajedništvu i ostvarenim snovima, te iako pomalo sjetna (jer se prisjeća uspomena iz prošlosti), pozitivnog je karaktera, pomalo čak i ljubavnog. Pjesmu sam napisala za Nešpulu, no sa željom da se svatko u njoj prepozna. Ono što je bitno naglasiti jest to da se naslov pjesme ''Probudi me'' simbolično referira upravo na jedan novitet u njihovom radu, odnosno na stvaranje prve autorske pjesme sa željom da nagovijesti novu eru njihovog djelovanja. Vrijeme je za buđenje, kazala je autorica teksta Sanja Brnobić.

Za pjesmu je snimljen i videospot prema ideji Frana Novljana i Sandra Lučića kojeg je režirao mladi pulski glumac Frano Novljan koji i glumi u spotu.

Pronalazak inspiracije

- Spotom smo pokušali dočarati bezuvjetnu ljubav između glazbe i skladatelja. Kao glumac, puno sam se puta susreo s nedostatkom inspiracije, ali to je normalno kada se bavite umjetnošću. Ništa ne ide na silu. Lik kojeg igram u spotu nalazi se zarobljen u svom sivom svijetu koji na kraju, unatoč umjetničkoj blokadi, pronalazi inspiraciju. U tome mu pomažu dvije stvari - okoliš koji ga okružuje i note koje cijelo vrijeme na neki način pokušavaju komunicirati s njim. U ovom slučaju, Nešpula je ta koja predstavlja note, melodiju, glazbu, inspiraciju, odnosno sve ono što skladatelj traži. Na kraju se zajedno susreću na predivnom mjestu, te nastaje "Probudi me", objašnjava Frano Novljan, redatelj spota i glumac, poznat široj publici i po ulogama u Teatru Naranča.

Spot je montirao Mauro Giorgi, a snimatelji su Mauro Giorgi, Zlatko Gotovac i Alen Šverko. Pjesmu je snimilo 11 članova Nešpule, a oni su Doris Mejak, Ornela Oršulić, Maja Miljavac, Matea Meden, Tajana Šebek, Martina Šverko, Sandro Lučić, Luka Lukačević, Daniele Ferro, Ana Bučko i Tatjana Merkl, koja je ujedno i umjetnička voditeljica Nešpule. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter