Pjesma i baklja posvećene globalnom miru

Recitiranje pjesme mira u New Yorku
Recitiranje pjesme mira u New Yorku

Više od 50 veleposlanika i diplomata UN-a, olimpijaca i sudionika Svjetske utrke mira pridružilo se kralju Guinnessovih rekorda Ashriti Furmanu, kako bi postavili novi Guinnessov svjetski rekord recitiranjem pjesme posvećene miru, na najviše jezika ikad, čak 206. Od bengalskog i maurskog do newarskog i zulskog, pjesma "O mirosnivači" čije je stihove napisao miroljubac Sri Chinmoy recitirana je na nekim od najneuobičajenijih i milozvučnih jezika na svijetu. Rekordersku pjesmu na hrvatskom jeziku, u prijevodu Anite Bušić, recitirao je Danijel Medan, zamjenik hrvatskog veleposlanika pri UN-u.

Rekord na Svjetskoj utrci mira

Rekord je postavljen za vrijeme svečanosti lansiranja globalne bijenalne Svjetske utrke mira koja je održana na Trgu Daga Hammarskölda preko puta sjedišta UN-a u New Yorku. To je utrka štafetnog tipa koja prenoseći Baklju mira iz ruke u ruku, širi poruku mira, sklada i prijateljstva. Od svog je začetka 1987. godine obišla više od 140 zemalja i uključila na milijune mladih diljem svijeta. Pokretač Svjetske utrke mira Sri Chinmoy održavao je Meditacije za mir pri Ujedinjenim narodima dvaput tjedno 37 godina. Kao sportaš, filozof, slikar, glazbenik, skladatelj i pjesnik, cijeli je život posvetio promoviranju ideala mira, prijateljstva i jedinstva.

Posveta Sri Chinmoyu

Spomenimo i da je prije četiri mjeseca Furman zajedno s dizajnerom olimpijske baklje za Zimske olimpijske igre u Naganu 1998. Akiom Haruharom razotkrio najveću baklju na svijetu. To je divovska replika olimpijske baklje visoka 7,5 metara i tešku 1200 kilograma. Ashrita i tim od 20 prijatelja izgradili su baklju od aluminija i čelika u tri tjedna. Furman je oba rekorda posvetio Sri Chinmoyu povodom 50. obljetnice njegovog mirovnog djelovanja, što uključuje i Svjetsku utrku mira. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter