Pješice oko Istre za 10 dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi Umažanin, ljubitelj avanturizma i prirode Goran Blaževic, u utorak ce iz Umaga pješice krenuti na put u bolje upoznavanje Istre, naime, planira za deset dana prehodati istarski planinarski put, dugacak 180 kilometara. Ici ce prema Bujama, zatim Grožnjanu i Buzetu, odakle ce preko Žbevnice prijeci brdo Gomilu, pa Planik i Vojak na Ucki, da bi se zatim spustio na Plomin i Labin, gdje ce završetak puta biti na rtu Crna punta. S njim ce u tu pustolovinu krenuti prijatelj Edvin Juriševic.

- Hodat cemo da bismo obilježili dvije važne obljetnice - 135 godina planinarstva u Istri i 10. godišnjicu Istarskog planinarskog saveza. Clan sam umaškog planinarskog društva Planik, koji je u sastavu toga saveza. Takoder, želja nam je bolje upoznati Istru. Cilj puta nije klasicno planinarenje, koje podrazumijeva spavanje i odmor u planinarskim domovima, vec baš pješacenje, kaže Blaževic.

- Želimo ulaziti u sela, upoznati lokalne stanovnike, pokušati pridobiti njihovo gostoprimstvo i zaslužiti smještaj u njihovim domovima. Kasnije cu ispricati i njihovu pricu. Time cemo testirati slogan "Istra - zemlja dobrih ljudi i vina" - za vino znamo svi da je dobro, a u ovo drugo želimo se osobno uvjeriti, prica 28-godišnjak, koji je vec odradio prvu etapu prohodavši put od Barboja kod Sv. Marije na Krasu, gdje živi, do Umaga.

Blaževiceva nakana jest i usmjeravanje pozornosti na pješacenje, koje je medu mladima kao sportsko-rekreacijska disciplina zanemareno. Volio bi tu vrst sporta predstaviti zapravo kao stil života. Cijelo se ljeto pripremao za to - trcao je i odlazio u teretanu, mada kaže da je u ovom slucaju fizicka snaga manje bitna u odnosu na psihicku spremnost. Nakon povratka kuci, Blaževic je najavio da ce to putovanje predstaviti predavanjem i izložbom fotografija.

Nije prvi put da se mladi Blaževic otisnuo u slicnu pustolovinu. Naime, s 20 godina poceo je planinariti, a dosad je prešao skoro sve hrvatske planine. Lani se s društvom upustio na pješacki hodocasnicki put dug 880 kilometara u Španjolskoj, tzv. Camino de Santiago, koji pocinje na francuskim Pirenejima, a završava u Finisteri na Atlantskom oceanu. Ove godine u svibnju, takoder s prijateljima, usudio se ici na put obalom Lijepe naše biciklom od Umaga do Dubrovnika. Uspješno su prešli tih 750 kilometara, ali natrag su morali autobusom.

Ima li straha u svemu tome, pitamo ga. Goran kaže da ga nije bilo u prethodnim pješacenjima, a sada, kada je na redu njegova Istra, ni najmanje. Zapravo, jedino ga brine kiša najavljena za ovaj petak, ali uvjeren je da ce se snaci. (Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter