Pješcana Uvala: Zagradit ce im more?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani Pješcane Uvale ce uskoro more gledati samo kroz žicanu ogradu! Grozomoran je to zakljucak Viktorije Vlašic Smailagic i njezina supruga Zvonka Smailagica, zatim Branislave Udovicic, Marije Mordej-Gnjidic, Anite Tešije-Šeb i njezina supruga Mirka Šeba te Adise Kljuco, stanovnika III., V. i VII. ogranka u tom naselju.

Njihova bojazan od totalnog ogradivanja plaža u Pješcanoj Uvali na terenu se pokazuje u potpunosti opravdanom jer im od nekadašnjih šest ostaju samo dva prolaza do mora. Ali...

- Bojimo se da cemo i njih izgubiti jer je vlasnik parcele do stepenica koje vode na plažu, koje su izgradene kad je on sagradio kucu, vec postavio žicanu ogradu prema moru. Sad se on nadovezao na još jednog mještanina koji je prije nekoliko godina ogradio svoje zemljište uz more i postavio vratašca koja kljucem mogu otvarati samo njegovi sezonski gosti, pricaju nam uglas uznemireni mještani.

Ne znaju jesu li stepenice uopce izgradene na opcinskom zemljištu jer im na to u Opcini Medulin nisu znali odgovoriti, iako ih je upravo Opcina gradila. Naknadno smo saznali da su zaista izgradene dijelom na opcinskom, a djelom na privatnom zemljištu. Cak se i dio obale betonira, a mještani kažu "da se sve radi za tog Austrijanca jer on namjerava otvoriti dom za umirovljenike pa se i ulaz u more prilagodava starijim osobama".

Nema plaže ako Austrijancu ustupe zemlju


- Zamislite, 20 godina se nitko nije sjetio betonirati stepenice i do mora smo dolazili puteljcima koje smo sami krcili i sad odjednom ih dobivamo. To je sumnjivo, radi se s našim novcima, ali ne za nas. Kad tražimo da se ciste plaže, onda za to nema novca, ali za ovo ima. Što ako nekom dode slabo na plaži? Tko ce ga spašavati uz ove ograde? Prolaz sad nije zagraden, ali sve upucuje na to da ce uskoro biti. Mi želimo da se taj predmet odbaci i da nam se ostave prolazi, pricaju mještani.



Problematican je naime red parcela do mora, gdje su zemljišta u privatnom i opcinskom vlasništvu. Ako bi Opcina prepustila svoje zemljište, o cemu se u naselju prica dosta glasno, fizicki bi se omogucilo ogradivanje pristupa moru. Naime, kako su nam i u Mjesnom odboru potvrdili, postojao je plan prijašnjeg saziva da se opcinska parcela ustupi privatniku.

- Culi smo da ce Austrijancu Opcina prodati svoj dio zemljišta koji se nalazi izmedu njegovih parcela. Onda ce to biti gotova stvar, prolaze cemo izgubiti. U MO-u su nam obecali da ce sastaviti peticiju protiv zagradivanja prolaza, no još se nitko nije trgnuo pa se pitamo na cijoj su oni strani. Mi cemo ju napraviti i potpisati jer nitko ne štiti naše interese, a zato smo birali clanove odbora. Predsjednik MO-a Dragan Modrušan nam je rekao da ce poslati komunalne redare, a onda me zvao i rekao da oni ne mogu naci III. ogranak. Kakvi su to redari i kako ste nas vi uspjeli naci?, pita Viktorija Vlašic Smailagic.

Kažu da su kilometar od Pule i 11 kilometara od Medulina te da je vlast isto toliko daleko od njihovih problema, dok u naselju vlada kaos.

- Šutjeli smo kad je pristup moru bio zagraden prvi put, ali sad više necemo šutjeti i obratit cemo se nadležnom ministarstvu. Nama je najvažnije da ono što je opcinsko i ostane opcinsko da imamo kuda ici na more. Ako baš hoce, neka onda Austrijanac zagradi svoj dio. Nije ovo napad na njega kao osobu, on i tako samo iskorištava pravni nered u državi. Mogao je to kupiti bilo tko, ali definitivno nije u redu da se pogoduje pojedincu nauštrb nas. Kažemo našim gostima da smo 100 metara od mora, a onda moraju ici kilometar do plaže, kažu mještani.

Od spajanja parcela nece biti ništa


Pojašnjenje cijele zavrzlame oko prilaznih putova potražili smo u Opcini, ali i kod predsjednika MO-a Dragana Modrušana. On pak garantira da nece biti nikakvog zagradivanja.

- Istina je da je trebalo doci do zamjene zemljišta o kojoj pricaju mještani jer ju je s Austrijancem prije nekoliko godina dogovorio tadašnji predsjednik MO-a Aldo Peruško. Dogovor je bio da se sve parcele spoje u jednu i taj postupak je tada pokrenula Opcina. No mi smo na sastanku u Opcini nedavno zakljucili da zamjenu nije moguce postici jer je to poljoprivredno zemljište oko kojeg Opcina vodi spor s Republikom Hrvatskom i to ce biti na sudu još sigurno pet godina.

Osim toga, nema šanse da to dobije Opcina jer je na pomorskom dobru, tako da opet sve pada u vodu. No, da bi mještani bili sto posto sigurni, trebaju mi predati zahtjev za raspravu o pobijanju odluke prijašnjeg mjesnog odbora i potpisati ga. Austrijanac pak smatra da je sve njegovo i, kad smo poceli uredivati plažu i graditi stepenice, bunio se da radimo na njegovoj parceli. Naime, stepenice su na opcinskom i privatnom terenu pa je bilo prijedloga da se Austrijanca obešteti tako da one budu iskljucivo opcinske, kaže Modrušan.

Garantira da ce se, i da se desi da Austrijanac zagradi prilaz, on pomaknuti 20-ak metara dalje na opcinskom terenu da bi mještani mogli slobodno stici do mora. Kaže da on ima pravo ograditi svoje privatno vlasništvo te da ce prilikom izrade urbanistickog plana uredenja tražiti da se ucrta prilaz moru.

Opcina Medulin nece dozvoliti zagradivanje

S obzirom na to da situacija na terenu uz more ide redoslijedom privatno, opcinsko pa privatno zemljište, pitali smo opcinsku procelnicu Suzanu Racan Stern hoce li mještani Pješcane Uvale uistinu ostati bez prilaza moru.

- Nema govora o zagradivanju prilaza odnosno zabrani pristupa pomorskom dobru za mještane. S austrijskim vlasnikom postigli smo usmeni dogovor da ne zagraduje svoj dio. Radi se o javnoj plaži i Opcina nece dozvoliti da ona postane privatna. I uredujemo ju za mještane, ne za jednu osobu, to je bio zahtjev upravo MO-a. Država treba odrediti granice pomorskog dobra, a Opcina urediti šetnicu, što ce biti garancija da ce ljudi imati pristup. Ako bi se Austrijanca i obeštetilo za stepenice to bi išlo na teret države jer je na pomorskom dobru, rekla nam je procelnica.


Podijeli: Facebook Twiter