Pješčana uvala: Posječena stabla u blizini Park šume


Ovih se dana, nakon sječe u svibnju, nastavilo rezanje stabala u šumi u Pješčanoj uvali, no ovaj put na privatnoj parceli iznad trećeg ogranka, nedaleko kuća. Susjedi su o sječi obavijestili nadzornu službu Javne ustanove Kamenjak, čiji su djelatnici obišli teren, budući da je Park šuma Soline koja se nalazi na tom području u nadležnosti te ustanove.

"Sječa je počela prije oko tjedan dana, a nakon što smo zvali Kamenjak, rezanje stabala se zaustavilo", rekla je jedna od susjeda koja je željela ostati anonimna. U to smo se uvjerili jučer tijekom obilaska terena, jer na parceli nije bilo nikog, a posječena stabla bila su uredno složena sa strane.

Više o ovom slučaju pokušali smo saznati u Javnoj ustanovi Kamenjak, a kako nam je rekao čuvar prirode Emir Begić, parcelu su obišli nedavno, nakon poziva okolnih susjeda koji su ih zvali i nakon što su čuli zvukove motornih pila.

- Izašli smo na teren, tamo smo zatekli radnike koji su pilili stabla i napravili smo zapisnik. Kasnijom provjerom katastarskih čestica ustanovili smo da se privatna parcela na kojoj su stabla posječena nalazi uz samu granicu Park šume Soline, no izvan nje. Budući da se parcela ne nalazi u Park šumi, vlasnici imaju pravo čistiti i piliti stabla, a geodeti su obilježili granice tog područja, rekao je Begić.   

O sječi na ovom području pisali smo, podsjetimo, i u svibnju, kad je posječeno nekoliko stabala u samoj Park šumi Soline, kojom upravlja i skrbi JU Kamenjak. Proteže se između Vinkurana i Pješčane uvale, a Soline su, prema podacima JU Kamenjak, jedna od rijetkih preostalih šuma hrasta crnike na našoj obali i zbog toga su svrstane u kategoriju zaštite kao park šuma. Od 1996. godine brdo Soline zaštićeno je prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske.

Na području park šume Soline nije dozvoljeno oštećivati i uništavati biljni pokrov, uznemirivati, ubijati i hvatati životinje, puštati pse bez povodca, navoziti, odlagati i odbacivati sve vrste otpada, izvoditi građevinske radove, betonirati i nasipavati obalu i ložiti vatru. Svi posjetitelji i vlasnici parcela moraju se pridržavati pravila ponašanja u zaštićenom prostoru, a za njihovo nepoštivanje provodi se prekršajni postupak i predviđene su novčane kazne prema Zakonu o zaštiti prirode.

Nepridržavanje pravila ponašanja u zaštićenim dijelovima prirode treba javiti nadzornoj službi Kamenjaka. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter