Pješčana Uvala: Oronula zgradurina na meti lopova

Mještani su smatrali da je žuta zgrada prevelika
Mještani su smatrali da je žuta zgrada prevelika

Skinuta ograda s balkona i pojedini prozori, prazni prostori, nered, crjepovi koji bi svaki čas mogli pasti s krova na prolaznike, posvuda lokve vode, zahrđala ograda kojom je ograđena parcela, samo su neke od slika koje smo ugledali u zapuštenoj velikoj poslovno-stambenoj zgradi tik uz more u Pješčanoj Uvali koja nikada nije dovršena. Mještani s kojima smo razgovarali kažu da su materijal s takozvane žute zgrade, pogotovo detalje poput ograde balkona, krale grupe nepoznatih im ljudi. Zapuštena zgrada je po njih tim gora što se većina žitelja bavi turizmom i žele da mjesto u cijelosti izgleda reprezentativno.

Valja se prisjetiti da su se mještani 2003. pobunili protiv po njima prevelike žute zgrade. Ona je tada promijenila već tri vlasnika. Goran Buić, načelnik Općine Medulin, slaže se s konstatacijom da zgrada nagrđuje Pješčanu Uvalu, pogotovo zato što preko puta nje Općina planira do ljeta urediti trg. Priznaje da su općinski čelnici još 2009. počeli pregovarati s vlasnikom o kupnji 150 četvornih metara prostora u zgradi.

Otpočetka se zapravo nagađalo da iza gradnje mastodonta u Pješčanoj Uvali stoji Hypo banka. U zemljišnim knjigama pronalazimo i da je nekretnina opterećena mnoštvom kredita. Sve kredite izdala je Hypo Alpe-Adria-Bank International iz Klagenfurta. U zagrebačkom sjedištu Allegheny Financiala pokušali smo doznati kakvi su im planovi sa zgradom. Neslužbeno nam je rečeno tek da je u planu obnova zgrade. (Piše Bojan ŽIŽOVIĆ/snimio Milivoj MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter