Pješčana Uvala: Na plaži pronađene korištene šprice

Odbačene šprice na plaži u Pješčanoj Uvali potencijalna su opasnost za brojne šetače
Odbačene šprice na plaži u Pješčanoj Uvali potencijalna su opasnost za brojne šetače

Šećući glavnom plažom u Pješčanoj Uvali dvoje naših čitatelja u subotu je naišlo na odbačene šprice. Budući da je plažom i tog vikenda šetalo puno obitelji, a bilo je i mnogo djece pa i pasa koji su tuda trčkarali, zabrinuti čitatelji dojavili su nam ovu informaciju sa željom da upozore mještane i šetače da pripaze kuda hodaju i što dodiruju.

Predsjednik Mjesnog odbora Pješčana Uvala Dragan Modrušan uvjeren je da je šprice na obalu doplavilo more, zajedno s drugim smećem, što nije rijetka pojava.

- Ne vjerujem da je netko baš na obali iskoristio te šprice i odbacio ih jer stvarno nemamo problema s narkomanijom. To se oduvijek događa u našoj uvali, još otkad sam bio dijete, stigne južina i more nanese razno smeće i naplavine na obalu. Onda se to očisti, i stalno tako. Ako je netko već ugledao šprice na plaži, mogao ih je uzeti maramicom i maknuti, kazao je Modrušan.

No, upravo to nipošto ne preporučuje Varja Bastiančić, predsjednica pulske udruge Institut koja već godinama organizira besplatnu zamjenu šprica i njihovo prikupljanje.

- Postupanje s infektivnim otpadom je zakonom propisano i dobro se zna da se šprice i ostali takav otpad odlaže u posebne spremnike. Valjda ljudima i sam zdrav razum dovoljno govori koliko je opasno dirati takve stvari, a kamoli da ih se baci u kontejner za komunalni otpad. Dosta ljudi sada prevrće po kontejnerima u potrazi za povratnom ambalažom pa bi se mogli ubosti, upozorila je Bastiančić.

Njezina je preporuka u slučaju pronalaska šprica nazvati udrugu na brojeve telefona 222-502 ili 098/367-317 pa će ih oni doći pokupiti.

Zamjenik načelnika općine Medulin Damir Demarin rekao je da se unazad nekoliko godina znalo događati da se uz obalu u Pješčanoj Uvali i na plaži Bijeca u Medulinu nalaze odbačene šprice, zbog čega su se plaže svakodnevno čistile. Zimi se pak takvo što izuzetno rijetko događa. Općina Medulin surađuje s ugostiteljima i poduzetnicima koji su za svoje objekte unajmljivali zaštitarske tvrtke.

- Dogovoreno je da se njihov nadzor proširi i na okolicu objekata koje čuvaju, pa i na plaže koje su u blizini, i to se zaista pokazalo efikasnim jer se pojavnost šprica, ali i okupljanja "sumnjivih" osoba u ljetnim mjesecima zadnjih nekoliko godina drastično smanjila, kazao je Demarin i dodao da će naložiti općinskom komunalcu Albanežu da očisti plažu u Pješčanoj Uvali. (piše P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter