Pješčana Uvala: Kupači u moru unatoč zabrani

(Danilo MEMEDOVIĆ)
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Unatoč oznaci zabrane kupanja i crvenoj zastavi izvješenoj u srijedu na plaži u Pješčanoj Uvali zbog izlijevanja fekalija u more za vrijeme pljuska, jutros se ondje mogao vidjeti veći broj Nijemaca, Rusa i Talijana koji su uživali u suncu, ali i u moru.

Da su kupači imali podatke koji nam je dostavio Zavod za Javno zdravstvo Istarske županije, vjerojatno se ne bi tako olako odlučili kupati u moru. Naime, prvi rezultat za Escherichiu coli pokazao je da je ona u vodi prisutna u količini koja je iznad propisanih graničnih vrijednosti. Rezultat za enterokoke bit će poznat sutra.

Do prestanka onečišćenja zavod će svakodnevno uzorkovati vodu. Odobrenje za uklanjanje crvene zastave dat će inspektor zaštite okoliša kad dva uzastopno analizirana uzorka mora budu ocijenjena sa "zadovoljavajuće", "dobro" ili "izvrsno".

No stranim turistima očigledno zabrana ne znači ništa - danas su se bezbrižno brčkali, u plićaku se, što je posebno zabrinjavajuće, moglo vidjeti i djecu. Unatoč jasno istaknutim oznakama, na plaži i u moru ništa nije dalo naslutiti da je situacija izvanredna.

A na to upozoravaju tri velike tabele na kojima je jasno prikazan simbol zabrane kupanja te natpis na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku. Na spasilačkom tornju vijorila se crvena zastava, a podno njega i pojašnjenje na engleskom što ona predstavlja.

Spasilac kojeg smo zatekli na plaži i koji bi trebao pratiti da li se poštuje zabrana rekao nam je da on ne može glumiti policajca i tjerati kupače iz vode jer svi vide oznaku te se, kaže, kupaju na vlastitu odgovornost. Cijeli dan im, dodaje, pruža informacije jer zapitkuju kad vide oznaku, ali se svejedno kupaju. Dok razgovaramo s njim, prilazi mu stariji bračni par i pita da li je dozvoljeno kupanje na lukobranu na što on odgovara potvrdno.

- Šaljem ih na lukobran, ali kažu mi da je tamo krcato. Danas more ne izgleda prljavo pa se valjda zato kupaju. Jučer je prilikom izlijevanja otpadnih voda uvala bila smeđa. Otvorio se šaht i sve je otišlo u more. Nije bilo lijepo za vidjeti. Došli su djelatnici Herculanee i ispirali ono što je bilo na obali. Izvjesili smo odmah crvenu zastavu, a skinut ćemo je kad dobijemo zeleno svijetlo od Zavoda za javno zdravstvo, kaže nam spasilac.

Pokazuje nam i kanaliće u šljunku kojima su se otpadne vode u srijedu slijevale u more, kada je zbog obilne kiše došlo do preopterećenja ispusta otpadnih voda. Voda je u trenu postala smeđa, a djelatnici Zavoda za javno zdravstvo uzeli su uzorak morske vode za uzorkovanje i naložili postavljanje crvene zastave koja implicira zabranu kupanja do daljnjeg. (Tatjana GRBIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter