Pješčana uvala: Kod Stare plinare gradit će se dvorana i parkiralište

S parkirališta kod plinare vlakićem do plaže u Pješčanoj
S parkirališta kod plinare vlakićem do plaže u Pješčanoj

Općina Medulin lani je donijela Urbanistički plan uređenja Pješčane Uvale koji predviđa izgradnju sportske dvorane s parkiralištem kod Stare plinare, na samom ulazu u naselje. Procjenjuje se da bi cjelokupan projekt koštao oko pet milijuna kuna, a nastojat će se financirati iz europskih fondova i drugih izvora kako cijeli financijski teret ne bi pao na Općinu, najavljuje medulinski načelnik Goran Buić.

Dvorana od 540 četvornih metara

Prema idejnom rješenju koje je naručila Općina, projekt obuhvaća oko 2.300 četvornih metara: u zoni parkirališta bilo bi 36 mjesta, a izgradila bi se i pristupna prometnica. U dvorani površine od 540 kvadrata bilo bi igralište za odbojku, košarku i druge sportove, gledalište, te popratni sadržaji: svlačionice, sanitarije, prostorije za suce, spremišta za sprave i kotlovnice. Dio prostora u dvorani predviđen je za ugostiteljsku djelatnost: kafić od 80 kvadrata s 58 sjedećih mjesta. Na prvom katu nalazila bi se teretana. Oba bi objekta donosila prihode Općini, pa je moguće da se i dio financijskih sredstava potrebnih za izgradnju dvorane dobavi u partnerstvu s privatnim partnerima koji bi vodili te objekte.

Zemljište na kojem se planira projekt je u državnom vlasništvu.

Projekti od po milijun kuna

U Pješčanoj Uvali tek je jedno malo polivalentno igralište na plaži, pa mještani koriste dvorane u Puli ili odlaze u Medulin. Namjera je, veli načelnik Buić, u svakom mjestu općine Medulin izgraditi sportski centar.

- Negdje ćemo izgraditi dvoranu, drugdje terene s umjetnom travom. Ove godine planiramo izgraditi svlačionice i ugostiteljski objekt u Premanturi i Vinkuranu, na lokaciji sadašnjih igrališta, s time da će Vinkuranci dobiti i polivalentnu dvoranu. Svu dokumentaciju i građevinsku dozvolu imamo, a projekti u oba mjesta koštat će po milijun kuna koje osigurava Općina. Objektima će upravljati Općina, i to putem mjesnih odbora i Sportske zajednice, a moći će ih koristiti kako sportski klubovi, tako i šira zajednica, najavljuje Buić.

Gradnja iduće godine

- Ove godine planiramo ishoditi dokumentaciju da bismo od Ministarstva državne imovine mogli zatražiti pravo građenja, a gradnja bi, ovismo o financijskoj konstrukciji, počela 2018., najkasnije 2019. godine. Time bismo ujedno riješili i problem nedostatka parkirališnih mjesta u naselju, pogotovo u turističkoj sezoni. Za one koji budu ovdje parkirali planiramo u sezoni organizirati prijevoz vlakićem do plaže, najavljuje Buić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter