Pješcana Uvala dobiva nove vezove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lucici u Pješcanoj Uvali potrebni su molovi, a rješavanje tog problema preuzelo je nedavno Pomorsko športsko ribolovno društvo. Planira se izgradnja dva pontonska mola od 66 i 58 metara jer od proljetos PŠRD ima koncesiju na lucicu koju je od Županije dobio na 20 godina. Koncesiju društvo godišnje placa 4,2 tisuce kuna, a od clanarine koja se uplati tijekom godine za nju izdvaja još 20 posto.

- Želja nam je da jedan mol bude izgraden do svibnja 2010. Brodice ce tako biti na jednom mjestu, a kupaci ce imati više mjesta za kupanje. U tijeku je izrada idejnog projekta, a glavnim projektom ce se definirati svi detalji vezani uz izgradnju. Slijedi potvrda projekta od Županije te realizacija. Ponude za molove tražili smo u Šibeniku, Kutini i Italiji, no one se bitno ne razlikuju jer se sve krecu od oko tisucu do 1,2 tisuce eura po metru dužnom. Na dva mola bit ce 99 vezova, a što je brod širi, vez ce biti skuplji. Uz molove, u lucicu ce se dovesti voda i struja. Dosad smo imali 130 upita za vezove, kaže Aldo Peruško, predsjednik PŠRD-a.

Tko ce i pod kojim uvjetima moci dobiti mjesto na molu, odredit ce pravilnik o nacinu veza, redu i radu u lucici koji ce donijeti izvršni odbor PŠRD-a. Peruško smatra da prvenstvo na listi za dobivanje veza trebaju imati stanovnici Pješcane Uvale.

Prema prostornoplanskoj dokumentaciji Medulina, u lucici sportske namjene dozvoljena je izgradnja izmedu 50 i 100 vezova za potrebe mještana.

Peruško, koji je od ljeta predsjednik PŠRD-a, spominje i naslijedeni problem, odnosno dug od cak 61 tisucu eura, i to mještanima koji su od 1988. tadašnjem Društvu graditelja naselja Pješcana Uvala, pretecom ove udruge, uplacivali vezove.

- Oni nikad nisu napravljeni i možda cemo problem riješiti tako da tim mještanima umanjimo cijenu veza kad izgradimo molove. Javljaju nam se i mještani koji su sa spomenutim društvom dogovorili da ce obaviti odredene radove od društvene koristi na podrucju Pješcane Uvale i zauzvrat dobiti vez. Njihove zamolbe ticu se povrata novca za te radove i bit ce upucene izvršnom odboru PŠRD-a, koji ce donijeti odluku o priznavanju ili nepriznavanju troškova s obzirom na to da ti mještani ne posjeduju dokumentaciju kojom bi potvrdili da su obavili radove, zakljucuje Peruško.

Cijena veza u lucici još nije poznata jer nije zaokružena financijska konstrukcija projekta. PŠRD trenutno popisuje brodice i skuplja podatke o njihovim gabaritima jer ce na molovima biti dijelovi za šira i uža plovila. Za brodice širine tri i pol metra rezervirana su 33 veza, dok je ostatak za one od tri ili dva i pol metra. Vezovi se nece naplacivati unaprijed, vec kad molovi budu postavljeni.


Podijeli: Facebook Twiter