Pješacka staza duž Plominskog zaljeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Kršan do kraja mjeseca ocekuje lokacijsku dozvolu za izgradnju pješacke staze od Plomin Luke do Rta Mašnjak na ulazu u Plominski zaljev, doznajemo od nacelnika Valdija Runka.

U tu svrhu u ovogodišnjem proracunu osigurano je 250 tisuca kuna, što je dovoljno za oko 1.700 metara staze, ili oko polovice planiranog. Krajnji cilj je spojiti se s pristaništem Brestova pa bi u konacnici trasa bila duga desetak kilometara.

Rijec bi bila o protupožarnom makadamskom putu širokom najmanje cetiri metra, opremljenom hidrantima i niskonaponskom elektricnom mrežom, ali i ekološkom rasvjetom sa solarnim panelima. Pratit ce obalu na nadmorskoj visini od sedam do 15 metara, što znaci da ce se mahom nalaziti u razini s cestom koja na suprotnoj strani zaljeva vodi do pristana za ugljen, a vijugat ce se manje-više kao državna prometnica D66 Labin - Rijeka koja je nekih 150 metara iznad njega.

Mogucnost nesmetanog kretanja uz obalu oduševit ce berace šparuga i kupace. I jedni i drugi do svojih ciljeva na pojedinim dijelovima obale mogu samo camcem ili vratolomnim spuštanjem i penjanjem po obroncima.

Opcina u sklopu predstojecih izmjena i dopuna PPU-a planira i nove uredene plaže u Plominskom zaljevu po uzoru na zasad jedinu prozvanu Kopakabana. Rampa koja vozilima prijeci pristup na nju postat ce pocetak šetnice.

Što se više približavamo izlazu iz zaljeva, a pogotovo nakon Rta Mašnjak i pecine s divljim golubovima tocno ispod vidikovca, obala postaje geomorfološki sve zanimljivija, pa ce šetnica sasvim sigurno pridonijeti njenoj turistickoj privlacnosti.

Josip Stepcic i Silvano Gobo cijeli su život proveli u Plomin Luci i savršeno poznaju prilike u zaljevu. - Dobro je što ce se to izgraditi, samo mi želimo da to ostane naše, a ne da mi postave neku rampu, pa da još moram placati da bih došao do mora. Tih 1.700 metara znaci da bi došli do Škrilca, a to je otprilike izmedu starog pristana za boksit i pristana za ugljen na drugoj strani. Kako ce dalje bez probijanja, ne znam, kazao nam je Stepcic zabrinut da bi staza mogla narušiti krajobraz zaljeva, a Gobo se pridružio njegovom mišljenju.

Nacelnik Runko, kaže, racuna i na mišljenje ekoloških udruga te ce pri trasiranju nastojati što više poštovati prirodu.

- Što ce to nama? Cuo sam da ce se ukinuti plaža! Veci je problem odvodnja, nama kod vecih kiša poplavi kuca. Osim toga, komunalci ne prazne kontejnere kako treba, višak pobacaju okolo i to tako ostane ako vjetar ne raznese, kazao nam je Husein Muratovic, kojeg je informacija da je Opcina u ovogodišnjem proracunu osigurala sredstva za problem odvodnje i kanalizacije u Plomin Luci ipak donekle utješila.

- Protupožarni put je dobra ideja jer ovi borovi mogu lako planuti i ugroziti nas stanare. A plaže baš i nisu za kupanje, onako s pogledom na brodove s ugljenom, smatra Samir Ahmic.

Šparugarima i kupacima ostaje nadati se da ce staza biti probijena prije turisticke sezone, a izletnicima i šetacima da ce do kraja godine biti i u potpunosti uredena i opremljena. (napisao i snimio Robi SELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter