Pješačili 7 km, brali gljive, pa pojeli fritaju


Preko 200 ljubitelja pješačenja i zaljubljenika u gljivarstvo u nedjelju je propješačilo sedam kilometara konjičko pješačke staze "Putem gljiva" kojoj je start i cilj u Draguzetima. Putem su se neki odlučili i na branje gljiva koje je potom selektirao Zdenko Osip, pročelnik Odjela za glazbu na pulskom sveučilištu, te dijelio savjete vezane uz branje.

Među gljivama koje su mještani mogli donijeti na prepoznavanje našle su se i otrovne poput olovaste rudolistike, zelene i bijele pupavke te sumporače. Od jestivih tu je bilo jesenjeg i crnog vrganja, žutoljubičaste golubice, puno cokarice, martinčice i biserke.

- Upozoravam ljude da ne beru stare gljive te razmočene i mokre. Gljiva mora biti tvrda, imati jasne boje odnosno da nisu zatamnjene i nedefinirane. Savjetujem ih da uvijek treba ići u branje s nekim tko zna dosta o gljivama te da svaku gljivu koja se čini sumnjivom odmah eliminira jer jedna gljiva može biti kobna, rekao nam je Zdenko Osip dok su mu prilazili mještani nestrpljivi da im definira koju su to gljivu upravo ubrali.

Komentirao je i uvođenje dozvola za branje gljiva te smatra taj potez nedorečen i nelogičan s obzirom da ne postoje oznake koje bi upućivale na to koje su šume privatne i za koje ne treba dozvola, a koje državne i u kojima se može brati samo uz dozvolu. Isti dan otvorena je i izložba gljiva u društvenom domu u Draguzetima na kojoj je bilo izloženo oko 120 vrsta, a koje su uz Osipa nabrali mještani bez kojih, rekao nam je, izložba ne bi bila moguća.

Bralo se u boški od Draguzeti gdje postoji oko 600 vrsta gljiva. To se može zahvaliti hrastu ceru i meduncu te bijelom grabu jer stvaraju mikoriznu zajednicu u kojoj uspijeva velik broj gljiva.

- Šuma je fenomenalna, ali je previše eksploatirana što se tiče branja i trebalo bi ju na neki način zaštititi, rekao je Osip. Na kraju pješačenja za sve sudionike spremljena je fritaja od 400 jaja i osam vrsta gljiva odnosno jesenji i crni vrganj, ljubičastožuta golubica, zelena golubica, cokarica, potstavka, biserka i blagva. (Napisala i snimila Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter