Pješaci, biciklisti i jahači spajali utvrde

(S. Z. T.)
(S. Z. T.)

Pod nazivom "Drugi prsten" u nedjelju se stotinjak građana okupilo u utvrdi Turtian u Šikićima ne bi li prigodno obilježili stogodišnjicu velikog egzodusa južne Istre te dvjesto godina od dolaska austrougarske vlasti u ove krajeve. S utvrdom Turtijan okupljene je upoznao predsjednik udruge K.u.K. Goran Ofak koji je, između ostalog, naglasio da je građena u sklopu takozvanog drugog prstena pulskih utvrda, sagrađena je 1884. godine, ali i dodao da je fortifikacija Pule započela daleko prije dolaska Austrije na ove prostore, čemu su svi sudionici i sami posvjedočili tijekom nedjeljne šetnje.

Predavanje o egzodusu

- Sva vidljiva brdašca nekada su bila fortifikacije, mi ih nazivamo gradine. Upravo jednu takvu obići ćemo u laganoj šetnji. Riječ je o Šandalji. Potom će nas put odvesti do utvrde San Daniele u Šijanskoj šumi, u sklopu drugog prstena pulskih utvrda, odnosno fortifikacija, kakve mi danas vidimo i poznamo. Drugi prsten protezao se od Volma kod Banjola, preko Kaštijuna, Campanoža, Turtijana, do Šanjdalje i Šijanske šume, zaobilazio Veli Vrh, išao preko Štinjana i završavao u Fažanskom kanalu kod Puntižele, naveo je Ofak.

Nakon upoznavanja s lokacijom i prošlošću Turtijana, kolona je potom krenula put jedno i pol satnog hoda ratnom linijom osnovanom 1915. godine, uz postojeće rovove i bunkere s usputnim predavanjem na temu egzodusa Istrana. Nakon pet, šest kilometara hoda put ih je odveo do utvrde San Daniele i obližnje špilje Šandalja gdje su se upoznali s bogatom poviješću lokacije koja seže milijun godina unazad, sve do najstarijeg Homo Erectusa na europskom tlu.

Svi su sudionici imali mogućnost razgledati špilju. Potom su, zahvaljujući organizaciji Arheološkog muzeja Istre imali priliku i odslušati prigodno predavanje o iskoristivosti same utvrde u budućnosti.

Važnost pulskih utvrda

Nakon okrijepe, autobusima su se vratili na utvrdu Turtian, gdje su, uz besplatni ručak, mogli razgledati i izložbu u povodu 100-godišnjice Velikog rata, a mogli su i odslušati prezentaciju projekta "Drugi prsten".

- Ovo okupljanje više udruga organizirali smo da bi ljudima prezentirali mogućnosti ovih utvrda i budućeg projekta kojim se želi spojiti te utvrde jednom šetnicom da bi ljudi mogli shvatiti njihov značaj, veličinu, i osvijestiti važnost za grad, mogućnosti razvoja i koristi, kaže Ofak.

Stazu su, zajedno s pješacima, prošli i biciklisti Sportsko-rekreativne udruge "Bike spirit", koji su potom organizirali i rekreativnu vožnju oko same utvrde s prekrasnim panoramskim vidicima. Bili su tu i jahači okupljeni u Konjičkom klubu "Black horse" s utvrde Kaštelir koji su nudili i rekrativno jahanje, dok su članovi udruge "Snoopy" s utrvrde Kaštijun, govorili o socijalizaciji pasa.

Osim navedenih udruga, ovu su manifestaciju potpomogli i udruge Turtian i Arboretum, Odred izviđača Istra, KRUPP i E-bike Pula. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter