Pješačenje, bicikliranje, vožnja zip lineom i adrenalinski park

Lorena Nadrčić, Todor i Mirko Mocko u Rock Caffeu
Lorena Nadrčić, Todor i Mirko Mocko u Rock Caffeu

Grad Pula se i ove godine, dvanaesti put za redom, pridružuje mnogim europskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, čiji je cilj poboljšanje održivog urbanog prometa. Ovogodišnja manifestacija Europskog tjedna kretanja, koju obilježavaju mnoge zemlje, održat će se pod sloganom "Dijeljenjem dobivate više".

Besplatno ili po promo cijenama

Bogat program koji nas povodom toga očekuje u našem gradu od 16. do 22. rujna predstavili su danas u Komunalnoj palači predstavnici Grada Pule, Zavoda za javno zdravstvo istarske županije, Medicinske škole Pula, KRUPP-a, Policijske postaje Pula i HAK-a, koji predstavljaju samo dio od 20-ak partnera u organizaciji manifestacije. Neke će aktivnosti biti besplatne, a neke će biti po promotivnim cijenama, dok će se tijekom tjedna putem emisija na gradskim radio postajama podijeliti više od 185 atraktivnih nagrada poput beskontaktnih karata za gradski autobus, ulaznica za pulski Aquarium, kardiološki ili neurološki pregled i drugo.

Pročelnik pulskog Odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić izrazio je zadovoljstvo što odjel kontinuirano, već 12 godina, zajedno s partnerima provodi ovakav hvalevrijedan projekt koji svake godine bilježi sve veću i veću posjećenost od strane građana.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u Puli započinje sutra kada će osnovnoškolci posjetiti postaju za mjerenje kakvoće zraka na Fiželi na Stoji, gdje će im Željko Stipić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije održati predavanje o važnosti i načinima mjerenja kakvoće zraka. Subota će biti bogata raznim akcijama, od besplatnog mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne mase na Narodnom trgu kod Tržnice koje će, kao i uvijek, obavljati vrijedni učenici pulske Medicinske škole, preko besplatnog spuštanja zip-lineom preko Kanjona na Verudeli i zabave u Adrenalinskom parku na Mornaru, vožnje panoramskim busom ili posjete Aquariumu na Verudeli, sve po promotivnim cijenama.

Za nedjelju je planirano pješačenje i vježbe u prirodi na stazi "Koza" s polaskom ispred doma "Alfredo Štiglić" gdje se svi građani mogu pridružiti KRUPP-ovcima s kojima će pješačiti i specijalist interne medicine i kardiologije Dalibor Cukon i specijalist neurologije Mario Grbin, s kojima će se građani moći konzultirati o svom zdravlju. Istog će dana sretni dobitnici nagradnih igara ići na izlet na Korita s Planinarskim društvom "Glas Istre", a oni koji u subotu ne stignu na neku od navedenih atrakcija po promotivnim cijenama (Adrenalinski park, Aquarium Pula i vožnja panoramskim busom), moći će to učiniti sve do narednog petka svakodnevno.

Od četvrtka sajam cvijeća

Za srijedu 20. rujna najavljen je sajam cvijeća na Giardinima od 9 do 18 sati, dok će se na Trgu Portarata od 9 do 11 sati odvijati zanimljiv edukativni program o sigurnom prometovanju biciklom, s naglaskom na dječju vožnju biciklom. U četvrtak će djelatnici Herculanee saditi stabla na području grada u cilju obnove "zelenog fonda" Pule, na Giardinima će se i tog dana moći posjetiti sajam cvijeća "Giardino", a u srijedu, četvrtak i petak u prijepodnevnim satima školarci će imati edukativni posjet park šumama Šijana i Busoler uz vodstvo djelatnika JU Natura Histrica. Petak 22. rujna je Dan bez automobila kada će se od 6.30 do 15.30 za sav promet zatvoriti Lungomare kako bi se na tom potezu, od tenis terena na Valkanama do Mornara, građani mogli na miru šetati, rolati, voziti bicikl, trčati, družiti i igrati. Tom će se prigodom na istom mjestu organizirati i vožnja tandem biciklima za slijepe i slabovidne osobe, a po promotivnim će se cijenama još jednom moći posjetiti pulski Aquarium, Adrenalinski park Pula na Mornaru ili obići Pulu panoramskim busom. Europski tjedan mobilnosti završava u subotu 23. rujna sajmom cvijeća na Giardinima i izletom na Velebit za dobitnike nagradnih igara, u pratnji Planinarskog društva "Elektroistra".

Smanjiti korištenje motornih vozila

Različite aktivnosti koje su pripremljene za sve dobne skupine građana imaju za cilj potaknuti građane da ih usvoje kao stalan odabir na putu održivog razvoja. Primjerice, ove se godine na razini Europe potiče korištenje zajedničkih oblika prijevoza što može, ne samo smanjiti svakodnevne troškove, već i utjecaj štetnih plinova na okoliš i atmosferu. Istovremeno mogu se upoznati novi ljudi i putovanje na kraćim ili dužim relacijama učiniti zanimljivijim. Da bi urbana mobilnost bila ekološki što osvještenija, nužno je smanjiti korištenje motornih vozila u korist aktivnih modela kretanja kao što su pješačenje i vožnja bicikla te korištenje javnog prijevoza. Kombiniranje različitih oblika prijevoza stvara učinkovit promet, nužan za izbjegavanje zagušenosti i ovisnosti o automobilima, kao i zdraviju klimu, odnosno zdravije stanovništvo u gradovima. (Patricija SOFTIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter