Pjenušavi Prstenac dogodine će imati još bolji okus

Pjenušac iz 4,5-litarske boce nije se dovoljno pjenio
Pjenušac iz 4,5-litarske boce nije se dovoljno pjenio

Nakon lanjskog eksperimenta s pjenušavim vinom od malvazije, sada su, u osmoj godini izdanja pjenušca Prstenac, odlučili se vratiti grožđu teran. Pjenušavo vino prezentirano je sinoć u konobi Rišpet (bivši Teran) u Manjadvorcima, a što je bila uvertira u niz događaja ovog vikenda u Barbanu, u sklopu tradicionalne fešte i Trke na prstenac.

Najveća novina s pjenušcem je količina proizvedenih butelja, čak 400. To je puno više nego u proteklih sedam izdanja kada su napravili do najviše 70 boca godišnje. No, pjenušac se i dalje neće komercijalizirati, već samo nuditi na promocijama.

Somelijer Sandi Paris na prezentaciji je istaknuo da je ove godine iza projekta financijski stala HGK-Županijska komora Pula, pa da će veća proizvodnja omogućiti da se sve ne popije odmah, već da ostane pjenušca i za iduću Trku na prstenac, do kada će dobiti još bolji okus. Opisujući pjenušac Prstenac, rekao je da su ga napravili stručnjaci porečkog Instituta za poljoprivredu, a autor ovog vina je Tomislav Plavša koji je koristio lanjsku berbu terana od svog punca iz Grandići.

- Nakon što se napravilo bazno vino, u veljači je ono utočeno u boce i stavljeno na kvasce čime je počela takozvana sekundarna fermentacija. Polovicom lipnja, nakon četiri mjeseca odležavanja u boci, vino je degažirano, odnosno okrenuta je boca i odvojen mutni talog, opisao je Paris brojnim posjetiteljima postupak proizvodnje.

U 23 sata, nakon tri sata iščekivanja otvorena je velika, 4,5-litarska boca (rehoboam) s pjenušcem. Međutim, pjenušavo vino iz rehoboama uglavnom je razočaralo degustatore jer je imao malo mjehurića. Zato se osmijeh vratio nakon degustacije onog iz butelja (0,75 litara) u kojima mjehurića nije nedostajalo. Paris se opravdao da su nedavno otvorili nekoliko butelja kako bi prelili pjenušac u atraktivniju rehoboam bocu te se u tom postupku izgubilo mjehurića.

Iako su neki očekivali da će pjenušac piti uz desert ili kao aperitiv, ovaj barbanski je poslužen uz glavno jelo. Kuhar Pino Kuhar je za tu priliku spremio nešto posebno. "Spravio sam meso domaćeg telca u padeli, začinjeno samoniklim biljem te dva praščića otkoštena i spečena na kolcu s krumpirom te pancetom i rokuljom", ispričao nam je.

Tijekom večeri je nastupio sastav Šćike, pjesnik Daniel Načinović je pročitao pjesmu Zdravica, Lenko Uravić recitirao erotsku poeziju, a Budimir Žižović Žižo zabavljao goste i vodio program. (Piše Paulo GREGOROVIĆ; snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter