Pjenušava vina sve su popularnija u Hrvatskoj


U ovim prazničnim danima na prepunim stolovima tradicionalno se nalazi i pjenušac kojeg pijemo kao aperitiv ili pak uz pomno odabrano jelo. Pjenušac se smatra kraljem svih proslava.  Ne nedostaje na vjenčanjima, krštenjima, proslavama diploma, rođendanima i naravno novogodišnjim blagdanima, kada ti čarobni mjehurići spajaju čitav svijet u iščekivanju Nove godine.

Blagdani su bili dobra prilika da posjetimo mladog istarskog proizvođača pjenušca, Andreu Paulića, čiji se vinski podrum Fiore nalazi u Sarbarici pokraj Umaga.

Sorte za pjenušac

-Još davne 1923. godine moj djed Ferminio je počeo uzgajati vinovu lozu. U početku je to bila proizvodnja za kućne potrebe, koja je s vremenom prerasla u obiteljski posao. Znanje i iskustvo koje se sakupljalo desetljećima u našoj obitelji potaknulo me da se počnem profesionalno baviti tim poslom. Nakon srednje poljoprivredne škole u Poreču diplomirao sam vinogradarstvo i vinarstvo u Udinama. Tamo sam upoznao najnovije tehnike enologije, puno sati proveo sam u raznim podrumima sjeverne i južne Italije druživši se s najutjecajnijim enolozima Italije od kojih su neki bili i profesori na  fakultetu. Odlučio sam se za povratak u Umag gdje nastavljam graditi svoj put u rodnoj Istri, ispričao nam je Andrea Paulić.

Prvi pjenušac pod nazivom Campo vinarije Fiore nastao je 2013. godine, koja je ujedno i njihova prva godina proizvodnje vina.

-Ideja da se upustimo u proizvodnju pjenušca nastala je zbog njegove sve veće popularnosti na hrvatskom tržištu i jako dobre predispozicije autohtonih sorta kao što su malvazija i teran za proizvodnju pjenušca. Želja nam je da u budućnosti proizvedemo pjenušac na bazi terana kao autohtone sorte koja ima relativno visoke ukupne kiseline i koja tako pogoduje proizvodnji pjenušca. No, tko zna, možda još koju sortu oplemenimo tim finim mjehurićima, navodi Paulić.

Dvije faze proizvodnje

Koja je zapravo tajna tih mjehurića - upitali smo ovog mladog proizvođača pjenušca.

-Sigurno ima više tajni, ali ukratko možemo napomenuti dvije ključne faze koje su veoma bitne, a to su termin berbe radi optimalne količine šećera i kiselina i randman prešanja, postotak soka od ocijeđenog grožđa, rekao je Paulić.

Pjenušac Campo Paulić preporučuje uz razne riblje specijalitete mediteranskog podneblja. Ovo vino može pratiti i hladna predjela ili ga se može poslužiti kao vino koje će pratiti glavno jelo.

U gotovo svim svečanim trenucima pjenušac je neizbježan. Možda se nećemo kao slavna Marilyn Monroe okupati u kadi ispunjenoj s 350 boca šampanjca, ali sa čašom punom čarobnih mjehurića zasigurno možemo nazdraviti s dragim ljudima u posebnim trenucima. (T. GRGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter