Pjenušava malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cuvee Misal Istra
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvodac: Pjenušci Peršuric
Lokacija: Istra, Hrvatska
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: posutice s bakalarom
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 150 kuna (Cicibela, Rovinj)

Pjenušci Peršuric nezaobilazni su cimbenik istarske eno-gastro scene. Teško je zamisliti fini rucak bez pjenušca kao aperitiva i vjencanje bez nazdravljanja pjenušcem. Prije desetak godina gostima smo kao aperitiv sramežljivo nudili prve Peršuriceve pjenušce i objašnjavali im da je to novo u našoj ponudi. Sada kad vidim da se pjenušac može popiti cak i u caffe barovima, shvacam da smo svi zajedno napravili jedan veliki korak naprijed.

Ove godine je na tržište izašla i sedma etiketa iz vinarije u Pršuricima, a smatram da je ona vrlo bitna za dokaz o širokom spektru mogucnosti malvazije istarske kao sorte.

Vec dugi niz godina od ove sorte dobivamo izvrsna pitka bijela vina, potom su na red došla odležana vina od malvazije istarske pa cak i kasne berbe posušenih bobica, a sad je covjek kojeg izuzetno cijenim i poštujem, i ne samo kao vinara, ?ordano Peršuric, uspio napraviti "blanc de blances" iskljucivo od malvazije istarske - Misal Istra.

Dakle, u Misalu Istra imamo mješavinu tri berbe malvazije istarske, i to: '07, '08 i '09. godina. Vino iz berbe 2007. je nakon vinifikacije šest mjeseci odležalo u 500-litarskim bacvama te je potom vraceno u one od inoksa, onda je na red došla berba 2008., u kojoj je ponovljen postupak, pa 2009. po istom postupku. Te su se tri berbe kupažirale u inoksu pa su stavljene na šampanjizaciju u bocu s kvascima na razdoblje od 18 mjeseci, da bi se potom degožirale u serijama po 500 boca te pustile na tržište.

Pjenušac ima lijepu boju zlata s tamnijim ringovima sa strane, bistar je i djelomicno gust, a iz dna caše izvire tisuce malih mjehurica koji traju izrazito dugo. Na mirisu imamo izraženu intenzivnost te djelomicno bogatu kompleksnost mirisa i jako finu kakvocu. Na mirisu osjetim svježinu i mineralnost koja pršti iz caše, potom notu zrelog voca kao što su marelica i kruška, pa malo korice kruha i svježe pecenog kroasana.

Ovaj pjenušac je, po neprovrelom šeceru, deklariran kao brut, dakle ima manje od 15 grama šecera po litri, djelomicno je topao te mekan. S druge strane, ugodno je svjež i vrlo ukusan. Uravnotežen je u ustima, ima izraženu intenzivnost, dosta dugu trajnost te posjeduje ugodnu mineralnost. Pjenušac ima puno tijelo i finu kakvocu, harmonican je i u pravoj formi za konzumiranje, smatram da ga morate imati za nadolazece božicne blagdane.


Podijeli: Facebook Twiter