Pjenušac na prstenac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjenušavo vino Prstenac prezentirano je u cetvrtak u Draguzetima. Tamošnji agroturizam Da Stefania ugostio je osamdesetak uzvanika željnih kušati pjenušac nastao od barbanskog terana, odležao godinu dana. U svijet vinarstva i kulinarstva svecano je inauguriran u povodu Trke na prstenac.

Pjenušci ciji je idejni zacetnik enolog Tomislav Plavša promovirani su vec cetiri puta. Prve dvije godine su bili na bazi malvazije, a od lani na bazi barbanskog terana.

- Sjajan preokret bio je u pjenušac teran rosé, koji pijemo i ove godine, a sad ce biti stariji i pametniji, rekao je Drago Orlic, voditelj promocije.

Pjenušac je somelijer Sandi Paris otvorio sabljom, što je inace ruska tradicija koju smo preuzeli jer smo "bogati kao Rusi", duhovito je objasnio Paris, buduci da se kod ovakvog otvaranja boce izlije dio dragocjene tekucine.



- Prilikom tocenja pjenušca bitno je da "perla", da se od mjehurica napravi malo pjene i da se u caši stvori lancic koji dugo traje, rekao je Paris. Dodao je da pjenušac mora imati okus po briošu, kroasanu ili kori kruha jer je dugo ležao na kvascu.

Gurmanska vecer nadopunjena je probranim vinima, likerom i biskom za koje su bili zaduženi vinari Demian iz Loborike, Geržinic iz Ohnici kod Vižinade i Brcic iz Nove Vasi.

No, užitak ne bi bio potpun bez sljubljivanja s tradicionalnim jelima uz dodatnu kreativnu notu koju je dodao njihov tvorac Pino Kuhar. Nanizale su se tijekom veceri zapecene smokve s orasima, obrazine junca na salatu pa žgvacet od divljaci "bez zaprške", kako je naglasio Kuhar, potom meso boškarina, neizostavni domaci pršut, kao i sladoled obogacen medom i kozjim sirom koji je prezentirala Stancija Komparicka.


Podijeli: Facebook Twiter