Pjacalu šminka, rdavi šoht na cekanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec treci tjedan traje dugoocekivana obnova poduzetnicke zone Pjacal, rudarskog dijela Labina, koji ce, najavljuju iz Grada, izrasti u svojevrsni industrijski trg. Spušta se površina - jer je makadam, izbrazdan ovecim rupama, godinama nasipavan - uz istodobno rješavanje odvodnje, konkretno spojeva na izvorne oborinske kanale, izgradene još za talijanske vladavine.

Uredenje zone oslanja se na rudarsku baštinu, a odlikuje se kombinacijom asfalta posebne granulacije i zelenih površina te prilagodenom javnom rasvjetom i urbanom opremom.

Zona oko kovarskog šohta s predvidenim podnim osvjetljenjem bit ce odvojena stupicima, no sam hrdavi toranj ovom se zgodom nece sanirati. Anamarija Lukšic, gradska procelnica za gradnju, veli da su s konzervatorima naceli i to pitanje, no tek predstoji pripremiti projektni zadatak, osnovu za izradu dokumentacije.

- Primjerenije je da cjelovitim projektom rekonstrukcije obuhvatimo obnovu šohta, dakle i njegovu potencijalnu namjenu u projektu Podzemni grad, negoli da djelomicno obavimo posao, a kasnije neke stvari mijenjamo jer bi to u konacnici bilo skuplje. Potom možemo raditi fazno. I strucnjaci za celicne konstrukcije potvrdili su da je sanacija zahtjevna - pojedini dijelovi, naime, traže potpunu obnovu, objašnjava Lukšic.

Gradonacelnik Tulio Demetlika pocetak sanacije Pjacala, koji je dosad Labinjane svojom zapuštenošcu uglavnom odbijao, najavljivao je još ljetos, a odgoda radova pravdana je cekanjem suglasnosti Vlade na kredit iz kojeg se podmiruje najveci dio troškova.

- Nije problem u samim radovima, vec je Pjacal osjetljiv projekt s obzirom da je posrijedi kompleks koji je zašticeno kulturno dobro pa je neke nepredvidene stavke potrebno u hodu usuglasiti s konzervatorima, sve s ciljem ocuvanja izvornosti industrijske baštine, napominje Lukšic.

Prema ugovoru s izvodacem, ovdašnjom tvrtkom De Conte, uredenje Pjacala trebalo bi biti gotovo do konca travnja.

Za tada je uvjetovan i završetak gradske knjižnice u nekadašnjoj direkciji rudnika buduci da je rijec o objedinjenom kapitalnom gradskom projektu ukupno teškom oko 17 milijuna kuna. Tzv. mramorna dvorana, središnji dio biblioteke, promovirana je za obilježavanja Labinske republike, a još predstoji ugraditi osnovnu opremu te urediti kafic na katu. (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter