Pizza "za van" skuplja od one u restoranu!?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako nemaš novca idi u restoran, ako imaš - jedi kod kuće. U šali je tako pao komentar na najnovije pravilo koje od Nove godine "kači" ugostitelje, a vezano je za dostavu hrane, odnosno njenu konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta. Naime, od 1. siječnja ugostitelji, osim što moraju imati fiskalne kase, uživaju i blagodat nižeg PDV-a na hranu i dio pića, smanjenog s 25 na 10 posto.

No, u tome je i kvaka za koju, pokazalo se jučer na terenu, doista malo tko zna. Naime, ako gost, primjerice pizzu, konzumira u pizzeriji, na tu pizzu ide sniženi PDV od deset posto, a ako je naruči za van, odnosno traži dostavu, ona mora biti oporezovana po staroj stopi od 25 posto. Hoće li to značiti i veću cijenu - moguće je. Doduše, i dosad su ugostitelji imali 25 posto PDV-a što znači da bi cijene trebale ostati iste. Tim više što ih s nižim PDV-om u pravilu nisu znatnije snižavali.

Po riječima Željka Dimitrića, tajnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, dvojni PDV proizlazi iz tumačenja Porezne uprave o razrezu nove stope.

- Po tumačenju koje je dala Porezna, ako se hrana konzumira izvan ugostiteljskog objekta ili ako nema usluge onda ide stopa od 25 posto. To, primjerice znači da bi hrana u dostavi trebala biti oporezovana po 25 posto, osim klasičnog cateringa koji uključuje i uslugu konobara, a na što ide 10 posto poreza. No, granice što ide po kojoj stopi je vrlo teško odrediti, kazao je Dimitrić.

Prema tome, ispada da je za ugostitelja povoljnije da gosta zadrži u lokalu jer će on ondje konzumirati i piće pa će ugostitelj obračunati niži PDV, dakle ostat će mu više. Pitanje je hoće li to značiti da će ugostitelji nastojati zadržati goste unutar objekta ili će dostavu poskupiti, pa i odustati od nje, tek će se vidjeti.

U potrazi za odgovorom kako stvari funkcioniraju na terenu, pokazalo se - i u objektima i izvan njih jede se uz stopu poreza od 10 posto.

- Moj knjigovođa nije znao za to. Sad ću morati opet mijenjati sustav i ubacivati nove šifre. Inače, po meni fiskalne blagajne uopće nisu problem, jer smo i do sada radili po zakonu, no činjenica je da se mi ugostitelji više bavimo knjigovodstvom i papirima nego samim ugostiteljstvom, rekao je jedan riječki ugostitelj.

Oni upućeniji su pak, dok ne uštimaju fiskalne kase s dvojnim obračunom, dostavu i izdavanje hrane za van stavili na čekanje.

A iako je priča vrlo ozbiljna, neki nisu odoljeli da ne primijete da se ovime otvara prostor za čitav niz u najmanju ruku smiješnih i spornih situacija. Tko bude liznuo sladoled u slastičarnici ili odrezao komadić i gricnuo pizzu u pizzeriji prije nego je iznese, teoretski bi (u slučaju više cijene za van) mogao bolje proći jer je hranu počeo konzumirati u objektu umjesto - na cesti. (piše A. JURIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter