Pivo u potocima, u šatoru opća veselica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drei, zwei, ein, urlalo je na stotinu veselih ljudi, i onda su naglim udarcem, i to s velikim drvenim maljem po špini od bačve, umirovljeni dugogodišnji predsjednik uprave tvrtke Riviere Franco Palma i Dario Kinkela, direktor sektora hrane i pića u Valamar Rivieri, točno u 20 sati, na simboličan način otvorili ovogodišnje tradicionalno izdanje 5. Oktoberfesta na Lanterni. Velika fešta od bire trajati će sve do konca rujna, a sudeći prema viđenome na otvorenju, svakog će se dana u velikome šatoru tamo okupljati mnogobrojni ljubitelji "soka" od hmelja. Osim te dobro poznate tekućine, tu se naravno mogu isprobati i konzumirati različiti bavarski specijaliteti - od kobasica, svinjskih koljenica, odličnih namaza, kolača… jer bez tih gastronomskih delicija mnogi bi popadali s nogu i vjerojatno četveronoške dočekali jutro.

Ne treba niti spominjati da su najbrojniji na pivskoj fešti kao i uvijek bili gosti iz Njemačke i Austrije, koji su u tradicionalnim bavarskim nošnjama uživali u posebnosti te veselice uz more. Organizatori iz Valamara zaista su se potrudili, te pazili na sve detalje, pa su posjetitelje osim autentična izgleda šatora, posebna načina točenja i serviranja piva i osoblja u tradicionalnim nošnjama, razveselili i velikim izborom bavarskih specijaliteta, poput omiljenih kobasica s kiselim kupusom, a tu je dakako i nezaobilazno takozvano mass pivo u krigli od jedne litre.

Već nakon sat vremena uz odličnu svirku Die Lauser benda atmosfera je došla do usijanja, mnogi su zaplesali i zapjevali. Veselo se društvo počelo zabavljati u pravome stilu velikog Oktoberfesta. Pentralo se po stolovima i pjevalo, na sve strane rastrčalo se osoblje, a u rukama nosili sve više i više raznoraznih mesnih specijaliteta i, dakako, krigli.

Šaroliko društvo zacrvenjenih obraza odlično se zabavljalo, a u šator, kao da ih netko izbacuje iz vremenske kapsule, dolazilo sve više i više ljudi odjevenih u tradicionalne narodne nošnje. Slobodnih stolova gotovo da nije bilo, pa su mnogi i stoječki, a što drugo, uz pivo čekali da netko odustane od silne konzumacije ića i pića. Slavilo se sve do jutarnjih sati.

Svirat će i Mölltallica

Ako znate o kojim je bendovima riječ i što pjevaju, bitno je za spomenuti da će nakon odličnog nastupa Die Lausera, sljedećih dana nastupiti i Jungen Südsteirer, Aufleben, Granaten te na koncu i Mölltallica. Ako vam dolaskom ništa ne bude jasno, ne brinite, nakon par mass piva sve će vam se razbistriti.

Besplatan prijevoz

Ulaz na Oktoberfest by Valamar je besplatan, a uz šator je osiguran i veliki besplatni parking. Za sve posjetitelje organiziran je i redovni besplatni prijevoz iz centra Poreča do Lanterne i natrag tijekom svakoga dana fešte. Autobus će redovito za Lanternu prometovati od 17 sati do jedan sat ujutro, te polaziti sa stanice kod Brula, točnije blizu hotela Diamant, zatim se zaustaviti na porečkom autobusnom kolodvoru, stati kod hotela Pical, a po potrebi voziti i u Funtanu i Vrsar. S Lanterne prema Poreču i okolnim mjestima vozit će po istoj ruti, pa stoga za sve one koji misle dolaziti vlastitim vozilima napominjemo da ako popiju, a svakako hoće, izbjegnu sjedanje za volan, jer sve je organizirano kako bi se sretni i veseli bez problema vratili kući. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter