Pivajući sva smo blaga stekli

Prošlogodišnji pobjednik, treću godinu zaredom, muška klapa Vinčace (G. Č. Š.)
Prošlogodišnji pobjednik, treću godinu zaredom, muška klapa Vinčace (G. Č. Š.)

Na osamnaestom izdanju Festivala klapa Istre i Kvarnera Pivajući sva smo blaga stekli u dvije večeri natjecateljskog dijela programa nastupit će dvadeset klapa, među njima i nekoliko debitanata. Jedino klapsko natjecanje na području Istarske i Primorsko-goranske županije održat će se u buzetskom Narodnom domu; u petak, 27. nastupit će sedam ženskih klapa, u subotu, 28. ožujka trinaest muških klapa, ravnih 175 pjevača.

Organizator KIK Festa, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", objavio je redoslijed nastupa. Prve večeri za festivalske nagrade natječu se ženske klape: Puntape iz Novog Vinodolskog; Mažurana iz Omišlja; Sklad iz Bakra; Trsat iz Rijeke; vokalna skupina Bona forma iz Krka; Vidulice iz Rijeke i Teranke iz Pule.

Muške klape su brojnije, a time je i konkurencija puno veća; u Buzet su svoj dolazak najavile muške klape: Boškarin iz Huma; Čikat iz Malog Lošinja; Brnistra iz Pule; Pinguentum iz Buzeta; Krijanca iz Raba; Škrljevo iz Škrljeva; Lungomare iz Umaga; Tić iz Triblja; Flumen iz Rijeke; Bukaleta iz Pazina; Vinčace iz Novog Vinodolskog; Zvonejski kanturi iz Zvoneća i Kastav iz Kastva.

Kriteriji nastupa ostaju isti kao i do sada - svaka klapa izvodi dva napjeva, s preporukom da jedan od njih bude "istarski". Klape će na festivalskim večerima ocjenjivati stručni ocjenjivački sud, a uz prvu, drugu i treću nagradu žirija, dodijelit će se i "Buzećanka" - nagrada publike - te Brkica - posebna nagrada za izvedbu napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

U sastavu žirija su: dr. sc. Mirna Marić iz Rijeke; Jure Šaban Stanić iz Omiša i  Ante Rados iz Zadra. Ulaznice su u pretprodaji od 18. ožujka. Za večer ženskih klapa su 30, muških 50 , a u paketu 60 kuna. Suorganizatori su: HDS - ZAMP, a pokrovitelji su Grad Buzet i župan Istarske županije. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter