Pitoma Barbanština raj za ovisnike o adrenalinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad pitoma Barbanština pokaže svoje adrenalinsko lice, jedno je sigurno: avanture, druženja i dobre zabave ne nedostaje. U to su se nedavno mogli uvjeriti predstavnici turistickih agencija za koje je barbanska tvrtka Istra-adventure organizirala adrenalinski dan da bi sami isprobali avanture u prirodi.

"Turisticke agencije vecinom nisu upoznate s adrenalinskom vrstom ponude. Zato smo odlucili njihovim predstavnicima ponuditi jedan takav dan jer ako ne znaš o cemu se radi, ne možeš to ni prenijeti i ponuditi gostu. Jeep i quad eventi su naš proizvod i u zadnje vrijeme dovodimo u Barban velik broj grupa. S obzirom na to da jedna aktivnost brzo dosadi, u program ubacimo sve što klijent poželi, od paintballa, canoinga, cartinga do glisiranja, bicikliranja, jahanja.

Radimo programe po cijeloj Istri, a maksimalan broj u grupi u jednom danu je 150 osoba. Team buildinge i razne evente za tvrtke i ostale grupe organiziramo u proljece i jesen, a u ljetnoj sezoni prvenstveno nam dolaze turisti. Na taj nacin je znatno produžena sezona pa traje od ožujka do prosinca te se i izvan ljetne sezone popunjavaju smještajni kapaciteti. S obzirom na to da radimo na upit, možemo reci da smo u pogonu cijelu godinu i uvijek spremni za akciju", pojašnjava Mladen Draguzet iz Istra-Adventurea.



Avantura pocinje na off-road poligonu Bundanovac ulaskom u terence i vožnjom prekrasnim predjelima barbanskog kraja te posjetom vili Štefanija s cetiri zvjezdice u Punteri. Naselje koje se u zadnjih deset godina izrazito izgradilo ostaje u sjecanju svakome tko ga posjeti, a posebice popije kavu na terasi vile iz koje puca pogled na Raški zaljev i luku Bršica. Boravak je moguc tijekom cijele godine u sobama simpaticnih naziva Roža, Fuma, Ulika Luca, Foška, a uz ponudu ide i masaža, tretman tijela, jacuzzi.

Neizostavan je posjet Raklju odnosno vidikovcu kod crkve Svete Agneze iz 17. stoljeca gdje covjek može uživati u pogledu na Cres, Raški zaljev, luku Tunarica. Iz terenaca se potom skocilo na konje na ranchu barba Tone u Manjadvorcima i uz lagano povuci-potegni uzdama krenulo dalje makadamskim puteljcima.

Cim se sjahalo, krenulo se "u lov na tartufe" sa Zitom, francuskim pticarom koji je u roku nekoliko minuta pronašao tri zlata vrijedna gomolja.

"Rastu do 30 centimetara ispod zemlje, a psi ih nadu jer tartufi puštaju specifican miris. Kilogram bijelog košta 1.800 eura, a crnog 200 eura. Svaki tartuf teži od deset dekagrama poznat je kao joker i automatski može postici još višu cijenu. Kad je sezona slaba, kilogram bijelog može dostici cijenu i do tri tisuce eura", pojasnio je Silvio Uckar koji tartufe traži uz pomoc svoje vjerne Zite.



Nakon demonstracije lova na tartufe uskocilo se u quadove i punim gasom krenulo u off-road avanturu koja je oduševila sve koji su prvi put iskusili takav tip vožnje. Neki su više drugi manje uspješno manevrirali uskim puteljcima i preko grota, ali najvažnije, svi su se vratili neozlijedeni zahvaljujuci deckima iz organizacije koji su sve držali pod kontrolom.

Sa zemlje se vinulo u zrak, i to u adrenalinskom parku u Glavanima cija su baza višemetarski balvani izmedu kojih su raznorazne platforme, i to na dva, šest i deset metara. Prethodno su svi obukli zaštitnu opremu i naucili kako rukovati karabinerima i rolerima. Na platformama se vježba održavanje ravnoteže i kretanje po preckama, mrežama, sajlama, a definitivno je najvece oduševljenje izazvala zip linija, odnosno 113 metara dugacak spust po sajli iznad maslinika. Osjecaj slobode i letenja je neopisiv pa su neki odlucili taj doživljaj ponavljati više puta. Zanimljivo je bilo gledati kako svi odjednom postaju djeca i to glasno izražavaju povicima oduševljenja i smijehom.

Iako je izgledalo da je adrenalinski dan dolaskom mraka gotov, to nije bilo sve. Šecer na kraju bio je kraci nocni off-road do seoskog domacinstva Da Stefania u Draguzetima koje nudi tjesteninu za prste polizat, posebice pljukance sa svježim kravljim sirom, a o njihovom kruhu najbolje govori cinjenica da je sa stola nestajao po kratkom postupku.


Podijeli: Facebook Twiter