Pitka voda iz slavine - neprocjenjivo!

(P. FABIJAN)
(P. FABIJAN)

Obilježavanje Svjetskog dana voda bila je prigoda za samohvale prema kojima je Hrvatska po obnovljivim izvorima vode treća u Europi. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izjavio je da, za razliku od većine stanovnika naprednijih europskih zemalja, građani Hrvatske mogu piti vodu iz slavine. No, bilo je i (samo)kritičnih tonova, prenijeli su mediji. Resorni ministar Tihomir Jakovina smatra da u Hrvatskoj ne možemo biti zadovoljni s 82 posto opskrbljenosti pitkom vodom i 40 posto gubitaka u samoj mreži.

U većem dijelu Istre brojke su puno bolje od hrvatskog prosjeka, primjerice, čak 99,4 posto potrošača s poslovnog područja Istarskog vodovoda može jednostavno otvoriti slavinu i koristiti kvalitetnu pitku vodu, dok gubici u mreži iznose oko 16 posto.

O značaju Istarskog vodovoda Buzet u regionalnoj vodoopskrbi dovoljno govori podatak da djeluje na području 28 gradova i općina kao i dijelu općine Pićan i ima oko 63.000 potrošačkih vodomjera.

- Godišnje se zahvaća oko 18,6 milijuna kubika vode, od toga na području djelovanja Istarskog vodovoda proda se oko 11 milijuna, a susjednim vodovodima Pula i Kopar isporuči oko 4,5 milijuna kubika vode, a ostalo su gubici u mreži, ističe voditelj službe razvoja i distribucije Mladen Nežić.

Za potrošače je najvažnije od svega da je voda iz slavine kvalitetna i zdravstveno ispravna, a u Istarskom vodovodu uvjeravaju nas da je tome tako.

- Postrojenja za kondicioniranje vode Sv. Ivan, Gradole i Butoniga u prošloj godini dali su dobru izlaznu kvalitetu vode, ističe direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina.

Postotak neispravnih uzoraka u prošloj godini bio je vrlo mali - 1,56 posto. Najčešće se radilo o prekoračenju vrijednosti za mutnoću i mikrobiološki nesukladnim uzorcima, a uzrok su mala potrošnja vode, radovi i kvarovi na distribucijskoj mreži, neprikladno mjesto uzorkovanja, preusmjeravanje vode iz jednog sustava u drugi, a u nekim slučajevima nije utvrđen uzrok nesukladnosti. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter